Cijene ili... / Obišli smo sarajevske pijace: Sve je manje kupaca - šta je razlog?

24. 02. 2021. u 09:11:00 M. Š.

Shares: 78

Iskoristili smo sunčan dan kako bismo posjetili i provjerili koliko iznose cijene na sarajevskim pijacama, te da li su prodavači zadovoljni odzivom kupaca.

Jedna od njih bila je pijaca Grbavica.

Radni je dan i još uvijek rano jutro, pa se na pijaci može sresti tek pokoji kupac.

Kilogram jabuka je dvije marke, baš kao i kilogram mrkve. Cijena kilograma limuna je oko tri marke, dok su kruške i cvekla dvije marke, također za kilogram. 

Podijeljenja mišljenja

Da li su cijene voća i povrća uticale na to da broj kupaca bude nešto manji u odnosu na prethodne godine?

O ovome smo razgovarali s prodavačima na ovoj pijaci, a njihova su mišljenja bila podijeljena.

Pijace Grbavica i Markale - undefined

Foto: M.Š./Radiosarajevo.ba: Pijace Grbavica i Markale

Na pitanje da li postoje problemi s kupcima što se tiče samih cijena te da li često pregovaraju s njima, pojedini priznaju da ipak ima određena doza negodovanja s obzirom na veće cijene. No, oni smatraju i da je kupovna moć dosta opala te da je glavni razlog za to upravo pandemija koronavirusa.

Drugi, pak, smatraju da je cijena najmanji problem te da je kupcima dosta bitniji kvalitet.

Ukoliko se kupac uvjeri da je proizvod domaći, uvijek svjež i kvalitetan, smatraju da će se uvijek vraćati i na tim mjestima kupovati bez obzira na cijenu.

Posjetili smo, također, i pijacu Markale gdje su cijene nešto više od Grbavice.

Domaće ili uvozno

Trgovci i ovdje navode kako je stanje poprilično loše.

Pitamo ih da li građani, bez obzira na cijene, ipak više cijene domaće proizvode na pijacama, nego uvoznu robu u marketima?

Odgovor je bio poprilično identičan od strane više prodavača. Kako su nam rekli, građani ipak "više vole domaće" iako, naglašavaju "ispod glasa", da se i na pijaci može naći dosta uvezenih proizvoda.

I njihov zaključak jeste da se na pijacama, nažalost, sve manje kupuje. Razlog? I oni su stava da je u pitanju niska kupovna moć i sve veće cijene uzrokovane pandemijom koronavirusa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)