Nevjerovatna zainteresovanost: Višemilionski broj upita o registru zaposlenih

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna zainteresovanost: Višemilionski broj upita o registru zaposlenih
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Šetnja Sarajevo

Registar o zaposlenim i imenovanim osobama u Kantonu Sarajevo koji je objavljen prošlog četvrtka, 18. aprila je izazvao veliku pažnju javnosti.

Na dan objavljivanja zbog prevelike posjećenosti online registra mnogi drugi nisu mogli pristupiti, a u proteklih sedam dana je zabilježeno više od milion i 900.000 upita u vezi podataka u registru.

KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru: "Protiv su razni centri moći"

Kako je navedeno iz Vlade Kantona Sarajevo, tačno je bilo 1.917.408 upita.

Najviše je bilo upita od korisnika koji su registrovani u Bosni i Hercegovini, a zatim iz Njemačke, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Slovenije, Švedske, Srbije, Holandije i Švicarske.

Registar zaposlenih u javnom sektoru: Koliko zarađuju revizori, čuvari, glumci...

Svaki korisnik je u prosjeku imao 35 zahtjeva u pretraživačima.

Tvrde da su odbili osam hakerskih napada čiji je cilj bio, kako su kazali, onemogućavanje javnosti da pristupe pomenutim registrima.

Vlada Kantona Sarajevo je podsjetila da se u registru zaposlenih nalazi 21.426 osoba, a u registru imenovanih 3.562 osobe.

Ukupan broj iznosi 24.998.

Konaković: Uskoro sankcije za one koji ne dostave podatke za Registar

Zakonodavna vlast sarajevskog kantona je obećala nastavak ažuriranja i unaprijeđivanja sistema, što će podrazumijevati navođenje podataka o datumu zasnivanja radnog odnosa, datumu prestanka radnog odnosa i vremenskom periodu na koji se zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme, te iznosu naknade za imenovana lica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije