Nedovoljna ulaganja, dnevno gubimo 75 posto vode

Anadolija
Nedovoljna ulaganja, dnevno gubimo 75 posto vode
U Sarajevu je otvorena konferencija i izložba o vodosnabdijevanju i gubitku vode u vodovodnom sistemu, čiji je cilj istražiti najnovije trendove na polju tehnologije sanacije gubitka vode bez kopanja, te druga rješenja za sprečavanje gubitka vode.

Konferenciju je uvodnim govorom otvorio Tahsin Erkan Ture, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), gdje se ovaj interaktivni međunarodni forum održava.

Ture je izrazio nadu da će dvodnevna konferencija pomoći u suočavanju s dilemama i doprinijeti rješavanju problema vodosnabdijevanja s kojim se područje Sarajeva suočava već duži vremenski period.

"Sretni smo što su bosanskohercegovački i turski eksperti u vodenoj industriji, ali i eksperti iz drugih zemalja, ovdje. Svaki novi projekt i izazov vodi do novih znanja koje neće poslužiti samo određenom društvu, već cijelom svijetu. Iako su problemi s vodom globalni izazov, javljaju se u drugim oblicima širom svijeta. Problemi s vodama su kao velika 'puzla' koju nikada ne možemo riješiti jer se konstantno mijenja", rekao je Ture i dodao da je moralna obaveza svih da iskoriste znanje i pomognu drugima s problemima na ovom polju.

Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža, istakao je da ta općina ima ogromnu količinu vode, ali da se ove godine suočava s velikim problemima zbog raznih situacija i manjka investicija u zadnjih 20 godina u vodovodnom sistemu.

Kazao je da se situacija sa vodosnabdijevanjem može promijeniti prije svega promjenom načina razmišljanja, promjenom načina eksploatacije vode i biranjem iskusnih i stručnih rukovodilaca.

"Imamo novi sistem, dovoljno vode, ali 75 posto vode na dnevnoj bazi gubimo. To znači da moramo naći način kako promijeniti situacijiu. Da bi promijenili situaciju, prvo moramo promijeniti način razmišljanja na tu temu. To znači da moramo što prije uvesti novu tehnologiju", rekao je Memić.

Azra Muzur, vršilac dužnosti direktorice sarajevskog Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, koja je odnedavno imenovana na tu poziciju, istakla je da je borba sa gubicima na dnevnoj bazi primarno opredjeljenje nove uprave.

"Naš primarni problem je kratkoročno rješavanje gubitaka na dnevnoj bazi, a srednjeročno i dugoročno rješavanje gubitaka i u noćnom periodu. Problematika u vodosnabdijevanju odnosi se na transport vode sa izvorišta do krajnjeg potršača izvorišta Sarajevskog polja. Dotoci sa platoa Bjelašnice i Igmana te ostala izvorišta u manjem broju u okolini Sarajeva su sa količinama vode sasvim dovoljni za vodosnabdijevanja ovog broja stanovnika, ali imamo problem transporta sa izvorišta do krajnjeg potrošača", rekla je Muzur.

Istakla je da je u ovom trenutku oko 75 posto gubitaka u mreži, što je rezultat nedovoljnog ulaganja.

"Imamo opredjeljenje našeg osnivača Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo, posebno angažovanost premijera u finasijskoj i svakoj drugoj pomoći ovom preduzeću da, na zadovoljstvo svih građana, uprave ovog preduzeća, uposlenika preduzeća, riješimo problem vodosnabdijevanja, da popravimo imidž ovog preduzeća koje je uvijek bilo uvaženo preduzeće u ovom gradu i u svim drugim komunalnim preduzećima", rekla je Muzur.

Istaka je da je Preduzeće Vodovod i kanalizacija strateško preduzeće u Kantonu Sarajevu koje je opredijeljeno u narednom periodu usvajati nove tehnologije.

"Da to ne budu klasične metode iskopa, kopanja i prokopavanja, da primjenjujemo metode za koje smo čuli, ali smo ih malo primjenjivali, možda samo na jednom dijelu lokaliteta Skenderija, ali smo opredjeljeni da u narednom periodu usvajamo i nove tehnologije", istakla je Muzur.

Yasin Torun, predsjednik turskog TSITT udruženja, koje je osnovano 2012. godine u Istanbulu i odgovorno je za podzemne vode i ispitivanje podzemnih voda, istakao je da su u prethodnom periodu u Istanbulu i Ankari održali konferencije koje su naišle na veliko interesovanje turske i međunarodne javnosti.

"Više stotine osoba je prisustvovalo ovim konferencijama gdje su nas podržali u svakom smislu kako bi potpomogli što manji gubitak vode. U BiH danas i sutra ćemo upoznati jako bitne osobe koje će nam predstaviti rješenje za ovaj problem. Nadam se da će ovi događaji i u narednim godinama podržati naš rad te da ćemo uspjeti naći rješenje za sve problem", kazao je Torun.

Halil Umit Cemaloglu, zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH istakao je kako vjeruje da će delegacija iz Turske tokom ove dvodnevne konferencije podijeliti svoja iskustva, znanje i prijedloge jer, kako je kazao, sve vrste aktivnosti na polju vodosnabdijevanja su od velikog značaja.

Zahvalio se Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu za organizovanje ove konferencije te je istakao da taj univerzitet ponovo pokazuje veliki nivo akademskog standarda i doprinosi BiH na polju edukacije.

Naglasio je da Turska ima veoma dobre odnose s BiH u ekonomskimm i drugim sektorima, da podržava evropski put BiH i njene aspiracije da postane punopravna članica EU i NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije