Građani Sarajeva na protestima: Samo još u Africi imaju probleme s vodom

E. H.
Građani Sarajeva na protestima: Samo još u Africi imaju probleme s vodom
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupio se manji broj građana koji protestuju zbog učestalih redukcija vode u glavnom gradu BiH već proteklih nekoliko mjeseci.

Proteste na kojima se pojavilo tridesetak građana Sarajevo organizirala je  Vodoodbrana Sarajeva, čiji predstavnici navode da "odgovornost za izlazak tog dana - svako od nas pojedinačno samo može preuzeti".

"Ne želimo da živimo na kanisterima, želimo uredno vodosnabdijevanje. Preduzeće je tek dio slagalice, ono mora dobiti sve resurse da bi radilo svoj posao. Ovakav problem u ovom stoljeću imaju samo pojedini gradovi u Africi i Sarajevo. Naš uslov je da se građanima obezbijede uslovi za život, da se ukinu dnevne redukcije i da se normalizira vodosnabdijevanje, kako to ne bismo osjećali posljedice. Ono što će doći iz Istočnog Sarajeva je nedovoljno za sve i nama je potrebno trajno rješenje, potrebno je popraviti mrežu, dugotrajan je to proces ali ne i nemoguć", rekao ja Anes Podić, predsjednik Udruženja Eko Akcija, poručujući kako ovim protestima žele natjerati Vladu KS-a da radi svoj posao.

"Sistem koji ne valja, koji nas je unakazio i guši nas 20 godina. Ja sam podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu, tužim vodovod i kad mi vrate što su mi uzeli onda im možda i platim. Narod mora ustati, protesti su rješenje, ljudi treba da podnose krivične prijave i tad nam se pridruže u našoj borbi. Gospodo, dignite se iz kuća i mijenjajmo problem", rekao je građanin Sarajeva Boban Pejičić.

Na protestima su se uglavnom pojavili stariji građani i porodice s djecom koje šalju jedinstvenu poruku.

Brojnim transparentima poput "Voda 24/7", "Voda nije privatno vlasništvo", "Žedni smo na sva tri jezika" i slično, građani su iskazali svoje nezadovoljstvo.

Predstavnici demonstaranata su istakli kako se mreža vodosnadbijevanja raspada, te kako vode na postojećim izvorištima možda i nema, a kažu kako su od nadležnih dobili samo redukcije i obećanja.

"Godinama nam se obećava spas u nekoj narednoj godini, a zna li iko kada je ta naredna godina, ima li iko taj kalendar s tom sretnom godinom?", poručili su.

U međuvremenu, građanima se pridružilo još stotinjak ljudi. Građane Sarajeva došli su podržati njihovi prijatelji iz Mostara i Tuzle.

Premijer Konaković pola sata prije protesta posjetio je grupu Vodiodbrana Sarajeva, ali nije ostao kako bi se građanima obratio, nego je napustio ovaj skup.

Protesti su završeni u 16.20 sati, a organizatori su se zahvalili građanima što su prisustvovali ovoj važnoj borbi.

U saopćenju Vodoodbrane se navodi kako od vlasti traže odgovore:  

"Zašto se voda i dalje isključuje i od čega zavisi obustava redukcija. Jesu li iscrpljeni rezervoari, je li do kvarova, šta se krije od nas?

Šta su vlasti uradile da prestanu isključenja? Tri sedmice od hitne sjednice Skupštine, stanje sve gore. Hoćemo da čujemo šta se radi. Bez friziranja, bez umanjivanja problema, bez omalovažavanja nas i poteškoća koje trpimo.

Hoćemo višestruka svakodnevna testiranja i svakodnevno objavljivanje potpunih rezultata.

Hoćemo da se obezbijedi voda domovima zdravlja, Hitnoj pomoći, bolnicama, školama, vrtićima i penzionerskim domovima i drugim sličnim ustanovama. Ako ima non-stop vode za tržne centre, mora je biti i za vitalne ustanove grada.

Hoćemo za svaki dio grada, za svaku ulicu preciznu i utemeljenu informaciju šta se radi i kada će prestati isključenja.

Moraju se znati rokovi i ko preuzima punu odgovornost za realizaciju.
Ali prije svega: Hoćemo čistu vodu za piće, 24 sata dnevno, svaki dan, za sve.

Ima vode u Hadžićima, ima vode koju crpe privatne firme za svoj profit, a da plaćaju nedovoljno ili nikako, ima vode na izvorištima privatnih koncesionara.

Obećanja smo se nadobijali za naredne tri generacije. Kojekakvih sumnjivih menadžera, nazovi-stručnjaka i konsultanata je prodefiliralo pred nama - za cijelu jednu vojsku. Strategije i studije i vizije i mjere – ni broja im se ne zna. Naši životi svakodnevno trpe sve više i sa svakim isključenjem raste rizik od zaraza, infekcija i teških trovanja koje mogu koštati života. Jedino čega ima sve manje je – VODA.
Izađimo - nemamo šta izgubiti.

VODA – ODMAH!", piše u saopćenju Vodoodbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije