Ne kupajte se u sarajevskim rijekama! U njima su bakterije, paraziti i virusi

Fena
Ne kupajte se u sarajevskim rijekama! U njima su bakterije, paraziti i virusi
Avaz / Kupači na Željeznici
Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je, u sklopu svojih redovnih aktivnosti i preventivno zdravstvenih razloga, izvršila ispitivanje kvaliteta vode u vodotocima Kantona Sarajevo.

Ispitivanje je pokazalo da vode u rijekama na području Kantona Sarajevo nisu za kupanje, potvrdio je ljekar u Službi za zaštitu i unapređenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo KS Zlatan Hamza. Istakao je kako je "osnovni cilj bio ispitivanje kvaliteta vode u rijekama KS kao i da se stvori uvid u mogućnost korištenja ovih voda za kupanje i rekraciju građana".

 

Ispitivanje se vršilo na vodotocima: rijeke Miljacka na lokalitetu Bentbaša, Zujevine - lokalitet Blažuj, Bosne kod Rimskog mosta, Željeznice na Ilidži - u centru Ilidže, Dobrinje u naselju Dobrinja i Mošćanice prije ušća u rijeku Miljacku.

 

On je naglasio kako je "stručni tim Zavoda za javno zdravstvo KS izvršio terensko snimanje uzorkovanih riječnih vodotokova 13. jula".

 

“Izvršeno je šest ispitivanja na navedenih šest rijeka i na ukupno osam mikrobioloških pokazatelja. Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzoroka voda iz rijeka Kantona Sarajevo konstatujemo svježe fekalno zagađenje kod ispitivanih rijeka”, kazao je Hamza.

 

Uglavnom to pokazuje veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao Escherichia coli i Enterococcus species što nam ukazuje da voda u vodotocima nema odgovarajući kvalitet s obzirom na mikrobiološke pokazatelje i prisustvo patogenih mikroorganizama, koji kao takvi predstavljaju higijensko epidemiološku opasnost po zdravlje ljudi, precizirao je Hamza.

 

Naglasio je kako "bolesti kojima su izložene osobe koje se kupaju u zagađenim rijekama ili osobe koje koriste rijeke u rekreacione svrhe potiču od patogenih mirkoorganizama koji se tu nalaze".

 

“Međutim, osim njih tu je prisutno dosta parazita i virusa, koje mi ne kontrolišemo, ali pod pretpostavkom gdje se nalaze ove bakterije vrlo vjerovatno se nalaze i ovi ostali patogeni mikroorganizmi”, kazao je.

 

Bolesti koje se mogu dobiti kupanjem u ovakvim rijekama su obično one koje se prenose fekalno oralnim putem, a to su gastroenteritisi, hepatitis A, konjuktivitis te ostale gljivične i parazitarne bolesti sa manifestacijama na koži, sluznicama. Ako se popije kontaminirana voda parazitima dolazi do infestacije, odnosno do ulaska parazita u probavni trakt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije