Kako poboljšati kvalitetu zraka u Sarajevu?

Fena
Kako poboljšati kvalitetu zraka u Sarajevu?
"PriroDan Sajam" održan je na Vilosonovom šetalištu u Sarajevu u organizaciji Programa za okoliš Ujedinjenih nacija (UNEP) i Sarajevo Film Festivala.

"Na ovogodišnjem sajmu imamo oko 15 izlagača koji će organizirati različite radionice edukativnog karaktera o kvaliteti zraka za djecu, koja će moći  pogledati i različite instrumente za mjerenje kvaliteta zraka", kazala je Feni predstavnica UNEP-a Amina Omićević.

Također je dodala da će biti upriličena i izložba zdrave hrane, kao i takmičenje u najsporijoj vožnji  bicikla.

"To su samo neke od aktivnosti, ali na ovaj način pokušavamo da povećamo svijest ljudi o važnosti kvaliteta zraka", pojasnila je.

Dodala je da su među izlagačima Zavod za javno zdravstvo KS-a, Federalni hidrometeorološki zavod BiH, Slow Food BiH, Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH, Asocijacija srednjoškolaca, SOS Dječje selo te mnoge druge organizacije za zaštitu okoliša.

Istakla je da održavanje sajma ne bi bilo moguće bez podrške Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

"Kada govorimo o kvaliteti zraka u Sarajevu, ključno je utopliti zgrade na rubu grada, kako bi se smanjili troškovi grijanja i kako bi se povećao broj korisnika gasa. Potrebno je smanjiti emisije fosilnih goriva iz sobnih peći, jer zimi hladan zrak ulazi u sarajevsku kotlinu i zagađuje je", ocijenio je predstavnik Regionalnog centra za informiranje i obrazovanje Aleksandar Knežević.

On je to kazao na današnjoj panel diskusiji "PriroDan" koji su organizirali Program za okoliš Ujedinjenih nacija (UNEP) i Sarajevo Film Festival.

"Ljudima je skupo da koriste gas i ugalj, ali kada bi im neko pomogao da utople svoje domove, trebali bi manje toplote i mogli bi koristiti gas", pojasnio je Knežević. 

Pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zijada Krvavac kazala je da je Vlada KS-a jedna od rijetkih koja je usvojila potpuno novu Regulativu o zaštiti zraka, novu Odluku o zaštiti kvaliteta zraka, Interventni plan mjera u slučaju prekomjernog zagađenja zraka te da kontinuirano rade na pronalasku najadekvatnijih rješenja.

"Pokušavamo otkriti porijeklo emisija i zagađenja te ih smanjiti. Također smo uradili kategorizaciju područja u KS-u, tako da tačno znamo koja područja imaju čist zrak, a koja umjereno ili prekomjerno zagađen zrak", istakla je.

Predstavnik Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Enis Omerčić kazao je da grad Sarajevo u ljetnom periodu nema većih problema kada se govori o kvaliteti zraka, ali da ipak postoje posljedice saobraćaja, odnosno fotohemijski smog koji izaziva povremena prekoračenja koncentracija ozona.

"Situacija još uvijek nije alarmantna, ali je dobar indikator da se mora početi sa značajnijim infrastrukturnim zahvatima u vezi uređivanja saobraćaja u Sarajevu", pojasnio je.

Govoreći o zagađenju zraka tokom zimskog perioda, Omerčić je rekao da to zavisi od općih meteoroloških prilika.

Predstavnik Instituta Republike Slovenije Aljaž Plevnik kazao je da je Ljubljana imala isti problem kao i Sarajevo, ali da su preuzeli određene korake u vezi saobraćaja i gradskog prijevoza, koji su donijeli dobre rezultate.  

U okviru "PriroDan" prikazan je i dokumentarni film "This changes everything" te je organiziran i sajam na Vilosnovom šetalištu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije