Voda s javne česme na Soukbunaru nije za piće

E.B.
Voda s javne česme na Soukbunaru nije za piće
Arhiv / Sarajevo
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obavlja kontinuirani monitoring kvaliteta vode iz gradskog vodovoda.

Svaki mjesec kontrolira se 60-70 uzoraka iz različitih lokaliteta na zdravstvenu ispravnost. Kontrolama je ustanovljeno da voda iz gradskog vodovodnog sistema odgovara pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, izjavila je za Radiosarajevo.ba dr. Lejla Hatibović rukovoditeljica radne jedinice za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Ipak, upozorava kako jedan od uzetih uzoraka u našem kantonu nije bio zadovoljavajući.

"Uzeli smo jedan uzorka po dojavi. To je uzorak s javne česme Soukbunar i ta voda je neodgovarajućeg kvaliteta. Ali naglašavamo da ta voda nije u vodovodnom sistemu ona je iz lokalnog vodovoda. Naložene su određene mjere općini Centar i sanitarnoj inspekciji. Prije svega mora biti postavljena tabla na kojoj će biti istaknuto da voda nije ispravna za piće."

Zabrana kupanja i rekreacije u rijekama

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo KS-a izdao je u nekoliko navrata upozorenje o zabrani kupanja u rijekama.

„Što se tiče kupališta ja bih građanima savjetovala da se kupaju isključivo u bazenima. Rijeke su zagađene enormnim brojem bakterija o čemu smo i ranije obavještavali građane“, rekla je Hatibović.

Naime, analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka Miljacka, Zujevina, Bosna, Željeznica, Dobrinja i Mošćanica utvrđeno je svježe fekalno zagađenje.

Analizom se uglavnom pokazuje veliki broj koliformnih bakterija identificiranih kao Escherichia coli i Enterococcus species, što ukazuje da vode vodotokova nemaju vodu odgovarajućeg kvaliteta s obzirom na mikrobiološke pokazatelje zbog prisustva patogenih mikroorganizama i kao takve predstavljaju higijensko-epidemiološku opasnost po zdravlje stanovnika.

Rekreacija i kupanje u zagađenim rijekama predstavlja opasnost po zdravlje stanovnika. Najčešće bolesti koje se prenose fekalno-oralnim putem su gastroenteritisi, hepatitis A, konjuktivitis, gljivične i parazitarne bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije