Nazire se kraj radova: Pogledajte kakva je situacija na gradilištu 9. transverzale

1
Radiosarajevo.ba
Nazire se kraj radova: Pogledajte kakva je situacija na gradilištu 9. transverzale
Foto: Facebook / 9. transverzala u Novom Gradu

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) podijelio je fotografije radova na kružnom toku u ovoj općini. 

"Završni radovi na izgradnji kružnog toka koji spaja ulicu Džemala Bijedića i Devetu transverzalu čije se puštanje u promet očekuje uskoro. Općina Novi Grad Sarajevo ovaj projekat realizira uz finansijsku podršku Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za ceste", poručio je Efendić.

Načelnik je istakao da u vrijeme kada je ministar saobraćaja KS bio gosp. Mujo Fišo pokrenut je projekat rekonstrukcije i proširenja ulice Džemala Bijedića sa izgradnjom kružnih tokova kao dio ukupnog povećanja kapaciteta primarnog saobraćaja kroz našu općinu.

Uhapšen bh. bjegunac sa njemačke psihijatrijske klinike, lociran na neočekivanom mjestu

Uhapšen bh. bjegunac sa njemačke psihijatrijske klinike, lociran na neočekivanom mjestu

"Zbog nemogućnosti Direkcije za ceste KS da u tom trenutku preuzme vođenje projekta (uhapšen direktor i kadrovski oslabljena institucija), iako se radi o kantonalnoj saobraćajnici, sporazumom je realizaciju projekta preuzela Općina Novi Grad uz obavezu Ministarstva da izdvoji veći dio finansijskih sredstava", pojasnio je načelnik. 

Efendić je naglasio da izrada projektnih zadataka, odabir projektantskih kuća koje će izraditi projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinsko pravnih odnosa, pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti, i na kraju odabir izvođača radova provela je općina Novi Grad, te su radovi mogli započeti i završiti. Ugovor o izgradnji trećeg kružnog toka potpisan je od tri strane, općine, kantona i izvođača radova.

NiP pozvao Tužilaštvo i CIK da istraže Efendića: Zloupotrebljava budžetski novac za ličnu promociju

NiP pozvao Tužilaštvo i CIK da istraže Efendića: Zloupotrebljava budžetski novac za ličnu promociju

"Iako se radi o kantonalnim projektima gdje kanton ima namjenska sredstva od taksi na gorivo za održavanje i izgradnju kantonalnih cesta, značajna - višemilionska sredstva za rekonstrukciju i proširenje ulice Džemala Bijedića izdvojena su i kroz Budžet Općine Novi Grad. Prema sporazumu o sufinansiranju projekta kružnog toka na spoju Devete transverzale i ulice Džemala Bijedića potpisanom 2022. godine između općine Novi Grad i Ministarstva saobraćaja KS iznos sredstava koja osigurava kanton je 1,5 miliona KM, dok je obaveza općine 464.000 KM, plus troškovi izrade idejnog i glavnog projekta te izmještanja instalacija što je ukupno 700 000 KM", kazao je. 

Načelnik je poručio da osim tri kružna toka koja su izgrađena plan je bio da se ulica Džemala Bijedića proširi na 4 saobraćajne trake i od kružnog toka kod Grasa do pijace Kvadrant odnosno granice sa općinom Novo Sarajevo. Još 2019. godine općina Novi Grad pokrenula je prema Zavodu za planiranje KS proceduru izmjene RP Alipašin most VII, kako bi se omogućio nastavak aktivnosti na proširenju ulice Džemala Bijedića, međutim ništa se nije pomjerilo sa mrtve tačke, a kada će ne zna se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije