Nastavljeni radovi na rekonstrukciji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Nastavljeni radovi na rekonstrukciji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH
/ Općina Centar
Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar uspjela je pribaviti potrebne dodatne saglasnosti za nastavak radova na rekonstrukciji pločnika u Ulici Maršala Tita.

Pločnik se rekonstruira ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza, u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naime, pošto je ovaj objekat proglašen nacionalnim spomenikom za radove na postavljanju drenažnog sistema i hidroizolacije podrumskih prostorija, bilo je potrebno pribaviti pomenute saglasnosti od Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. 

"Sa dobijanjem potrebnih naknadnih odobrenja nastavili smo radove oko samog objekta na postavljanju novog drenažnog sistema, te potrebne hidroizolacije. Također na drugom dijelu gradilišta na armirano-betonsku plohu smo započeli postavljati granitne kocke (kaldrmu). Dvije zelene površine  su velikim dijelom ograđene kamenim ivičnjacima i na kraju radova planiramo njihovo hortikulturno uređenje", objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta firme „Sela“ koja izvodi radove ispred zgrade Predsjedništva BiH smještene između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića.

Od početka realizacije ovog projekta, početkom augusta ove godine, uklonjena je  kompletna oštećena asfaltna i betonska podloga, te je postavljen novi sistem za odvodnju površinskih voda.

Glavnim projektom, kojeg je uradila firma  „Es Hydrotechnics“ iz Sarajeva, također je predviđeno postavljanje hidrauličnih rampi na prilazu glavnom ulazu, te rekonstrukcija ograde oko zelenih površina.

Finansijeri projekta su Općina Centar i Direkcija za ceste Federacije BiH, koji su zajednički izdvojili 363.000 maraka, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ d.o.o. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije