Hasan Tanović: Novo Sarajevo treba novu ambulantu, pješački most...

Hajrija Avdić
Hasan Tanović: Novo Sarajevo treba novu ambulantu, pješački most...
Radiosarajevo.ba / DF
Hasan Tanović je kandidat Demokratske fronte za načelnika sarajevske Općine Nove Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Tanović je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike općine Novo Sarajevo, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Programi stranaka, odnosno kandidata za načelnike na lokalnim izborima u suštini su manje-više slični, jer lokalni izbori sa sobom donose lokalne teme i značajno manji ideološki naboj među glasačima. Demokratska fronta je najmlađa parlamentarna politička stranka. Prvi put se pojavila na izborima 2014. godine kada je ostvarila sjajan rezultat.

Izlaskom iz vlasti DF je ojačao svoju poziciju, jer se nije odustalo od proklamiranih ciljeva izvedenih iz vlastitih programskih načela, u prvom redu vladavine prava. To će, uz promociju i realizaciju mog programa, zatim načela DF-ove programske orijentacije, političke ideje i afirmaciju novih nekompromitiranih ljudi, biti okosnica i mog djelovanja na lokalnom nivou. Navedeno će biti u službi interesa građana Novog Sarajeva , a ne interesa vladajućih struktura i lokalnih moćnika, jer je to dio onoga što nas čini drugačijim i Demokratsku frontu nesumnjivo najpopularnijom strankom među biračima lijevo od centra.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Opštini ?

Nije mali broj radnika (preko 500.000) koji su ostali bez radnog mjesta u procesu privatizacije preduzeća, s neuvezanim radnim stažom, mnogi su bez zdravstvenog osiguranja. Armija je obrazovanih mladih ljudi koji su većinom na biroima za zapošljavanje i sa željom da napuste državu u potrazi za poslom i egzistencijom. Boračku populaciju su uspavale vladajuće političke strank i razjedinjeni su kroz različita udruženja. Većina penzionera živi na egzistencijalnom minimumu, narušenog zdravlja. Ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata i drugi građani teško narušenog zdravlja su bez odgovarajućeg liječenja, jer im nedostaje novac za lijekove. Materijalni položaj učitelja, profesora, ljekara, medicinskih sestara i tehničara, uposlenika u oblasti kulture... ispod je nivoa ljudskog dostojanstva.

Najugroženijim kategorijama mora se posvetiti posebna pažnja kako bi osigurali dostojanstven život. U kvalitetno rješavanje socijalnih problema naših sugrađana treba krenuti od nivoa mjesnih zajednica na osnovu uspostavljenih zakonskih kriterija, ali i vođeni idejom solidarnosti i pravde, bez stranačkih uplitanja. Lokalna zajednica se mora ponašati dobrosusjedski prema ovim ljudima. Demokratska fronta je stranka izrazitog socijalnog senzibiliteta prema ugroženim kategorijama stanovništva, pa će prioritet u mom djelovanju biti podrška radu institucija koje pružaju različite vrste pomoći najugroženijim kategorijama na bazi programa finansiranih iz budžeta ili na osnovu uzajamne solidarnosti.

Nekorektno je da se dijeljenje jednokratne novčane pomoći ačelnika Općine Novo Sarajevo predstavlja kao velika pomoć penzionerima, jer navedena sredstva pripadaju kako njima tako i studentima, ali i ostalim gore spomenutim kategorijama stanovništva. Ova sredstva se planiraju u budžetu Općine i o njima odlučuje 31 vijećnik Općinskog vijeća.

Koji su vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Demokratska fronta Novo Sarajevo sačinila je ozbiljan Izborni program u kojem se mogu naći odgovori na ključne probleme građana Novog Sarajeva i koji sadrži jasnu i konkretnu poruku glasačima, jer je Izborni program realan i i izvodiv u razumnom vremenu.

Navodim samo neke od programskih ciljeva: automatizacija, racionalizacija i informatizacija općinske administracije, pojednostaviti registraciju poslovnih subjekata koji se registruju u Općini – Službi za privredu i finansije, osnovati općinsku službu (odsjek) za lokalni razvoj radi kvalitetnije pripreme projekata i aplikacija za sredstva viših nivoa vlasti i drugih pristupnih fondova EU, pomoć školama u nabavci didaktičkog materijala za rad sa učenicima koji imaju poteškoće u učenju, poboljšati postojeće i uvođenje novih oblika sradnje sa penzionerima, dalje otvaranje centara za zdravo starenje, objediniti boračka udruženja na području Novog Sarajeva, izgraditi ambulantu za područje naselja Hrasno Brdo, pokrenuti inicijativu za izgradnju pješačkog mosta na Miljacki u blizini Dom zdravlja “Omer Maslić“ sa jedne strane i Centra “Vladimir Nazor“ sa druge obale rijeke čime bi se znatno smanjila putna komunikacija za građane koji koriste usluge ovih ustanova, kao i one koji žive u naseljim Hrasno, Hrasno Brdo i Čengić-Vila, vratiti nadležnosti koje se tiču lokalne samouprave na općinski nivo pokretanjem inicijative za izmjenom i dopunom Zakona o lokalnoj samoupravi...

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika općine ?

Svaka mjesna zajednica, a u Novom Sarajevu ih ima osamnaest, ima specifične pobleme. Građani većinu njih “delegiraju“ savjetima mjesnih zajednica ili sekretarima. Manje je poznato da je Novo Sarajevo najgušće naseljena općina u Bosni i Hercegovini i da bez obzira na tu činjenicu svake godine imate izgrađene nove stambene objekte koletivnog stanovanja, povećanje spratnosti zahvaljujući famoznom članu 46 Zakona o prostornom uređenju. Sve je manje zelenih površina u Novom Sarajevu, još uvijek nije riješena saobraćajna infrastruktura i saobraćaj u mirovanju, ulice su iskrpljene različitim asfaltnim slojevima, psi lutalice i dalje su veliki problem, klizišta takođe, problem je i jako loša numerizacija objekata, nema dovoljno kontejnera i niša za komunalni otpad u padinskim dijelovima...

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika ?

Živimo u vrijeme krize sistema vrijednosti, morala, principa... Rezultat toga je poltronstvo umjesto časti, kupovina diploma zahvaljujući novcu i funkcijama umjesto stjecanja pravih znanja i vještina, nezakonito zapošljavanje stranački podobnih kadrova, rodbine... malo je onih koji završe mandat neukaljana obraza.

Moj komentar o radu aktuelnog načelnika najbolje će ispisati građani na oktobarskim izborima. Zato koristim i ovu priliku da ih pozovem da u što većem broju izađu na izbore i odaberu ŽIVOT KAKAV ŽELE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije