Naredne sedmice učenici ne idu u školu

Fena
Naredne sedmice učenici ne idu u školu
Anadolija / Ilustracija
Svjetski dan nastavnika, koji se već pet godina u Kantonu Sarajevo (KS) obilježava 5. oktobra kao Dan nastavnika KS-a.

To je važan događaj za cijelu zajednicu, a posebno za prosvjetne radnike u Kantonu, ocjena je Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (KO SSOOiO) FBiH.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana nastavnika je vrednovanje nastavnika kroz poboljšanje njihovog statusa.

"Zbog izuzetno teške društveno-ekonomske situacije u državi i dugogodišnjeg nemara društva u cjelini, imamo pad u statusu i uvjetima za rad prosvjetnih radnika, uglavnom zbog nepostojanja planskog i sistemskog stručnog usavršavanja te zbog zapošljavanja nestručnih kadrova, kršenja akademskih sloboda i profesionalne autonomije, teških kršenja ljudskih, radnih i sindikalnih prava i loših uvjeta rada i plaća, koje su često manje od stručnjaka sa sličnim kvalifikacijama u drugim sektorima ", navodi se u saopćenju.

Kako se, nadalje, navodi, Vlada KS u partnerstvu sa Sindikatom pokušava popraviti greške svojih prethodnika, svjesna da ima obavezu obezbijediti da prosvjetni radnici budu vrednovani, uvažavani i cijenjeni.

Istovremeno, podsjećaju Vladu KS-a na obavezu da se poboljša status profesije prosvjetnog radnika kroz povećanje plaće od 10 posto, počevši od  1. januara naredne godine.

"Za razliku od prethodnih godina, kada smo na velikim završnim svečanostima okončavali likovne i literarne konkurse za djecu i učenike te sportska takmičenja prosvjetnih radnika KS-a, ove godine Dan nastavnika KS-a obilježit ćemo na potpuno drugačiji način - službenom posjetom predstavnika Sindikata nastavnicima, koji u vrlo teškim uvjetima obrazuju i odgajaju djecu u Novoj Kasabi i Potočarima i tom prilikom će tamošnjim učenicima i nastavnicima biti uručena pomoć", navodi se.

Iz KO SSOOiO-a ističu da im je cilj solidarno podržati kolege i djecu u tim krajevima Bosne i Hercegovine i svima poručiti da obrazovanje nije ničije vlasništvo, niti se smije politizirati, kao i da djeca imaju pravo na kvalitetno i pravično obrazovanje, te da svi nastavnici moraju imati ista prava i iste mogućnosti za rad.

Podsjećamo, po kalendaru za školsku godinu, 5. oktobra djeca ne idu u školu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije