Grijete se na plin? Pročitajte bitne upute iz Sarajevogasa!

H. A.
Grijete se na plin? Pročitajte bitne upute iz Sarajevogasa!
Pixabay / Ilustracija
Prvi dani jeseni u Sarajevu već su donijeli niske jutarnje temperature, a zabilježeni su i prvi minusi.

U stanovima koji su na centralnom grijanju, radijatori su topli već nekoliko dana. Stanovi će se zagrijavati u periodu od 6.00 do 22.00 sata, a temperatura u stanovima bit će 20 stepeni celzija. 

No, građanke i građani koji u svojim kućama i stanovima imaju plinsko grijanje, ne moraju čekati 15. oktobar. Za ugodna i topla  jutra i noći, sigurno su mnogi već zagrijali svoje radijatore.

No, neophodan je oprez i bitno je pripremiti plinske instalacije za novu sezonu grijanja. Kako su nam rekli iz KJKP Sarajevogas, potrebno je da se rukovodite sljedećim uputama:

Radovi na gasnoj instalaciji

Unutrašnja gasna instalacija je u nadležnosti vlasnika ili korisnika instalacije. Radove na unutrašnjoj gasnoj instalaciji smiju izvoditi samo izvođači koji ispunjavaju zahtjeve distributera, te ovlašteni serviseri i dimnjačari s kojim Sarajevogas ima potpisane ugovore - provjerite OVDJE.

Popravak i dogradnje na unutrašnjoj gasnoj instalaciji nikada ne izvodite sami! 

Servisiranje gasnih aparata

Za ispravan rad, racionalnu potrošnju gasa i duži vijek gasnih aparata potrebno ih je redovno servisirati prema uputama proizvođača - a najbolje je da to bude u periodu van sezone grijana, od 15. aprila do 15. oktobra.

Redovnim održavanjem se mogu pravovremeno utvrditi i otkloniti eventualni nedostaci i kvarovi kako bi se spriječila mogućnost nastanka veće štete ili opasnosti za ljude.

Dimovodna instalacija

Korisnici prirodnog gasa koji koriste gasne aparate priključene na dimnjak, trebaju znati da su dimnjaci sastavni dio gasne instalacije. Dimnjaci imaju značajan utjecaj na vašu sigurnost, te sigurnost vaše okoline. Stoga, redovno angažirajte dimnjačara (najmanje jednom godišnje) radi kontrole dimnjaka, ventilacionih kanala i priključnih dimovodnih cijevi.

PVC ili aluminijska stolarija, upotreba uređaja za prisilno odvođenje zraka (kuhinjske nape ili drugi ventilatori) utječu na rad gasnih aparata priključenih na dimnjak i u takvim slučajevima postoji mogućnost povrata produkata sagorijevanja u prostoriju postavljanja gasnog aparata.

Stoga se korištenje ovih elemenata može vršiti samo uz angažiranje projektanta i odobrenje Sarajevogasa. Potrebno je voditi računa o tome da uređaj za prisilno odvođenje zraka (napa, ventilator) i gasni aparat priključen na dimnjak ne budu u pogonu istovremeno.

Ventilacija

Gasni aparati priključeni na dimnjak troše zrak iz prostorije u kojoj su smješteni. Kod ovih aparata za dovod zraka za sagorijevanje služe otvori na vratima ili zidovima. Otvori za dovod zraka i ventilaciju moraju uvijek biti prohodni (povremeno ih je potrebno očistiti od prašine) i ne smiju imati mogućnost zatvaranja.

Mjere sigurnosti kod pojave mirisa prirodnoga gasa

 Ako se miris gasa pojavi u zatvorenom prostoru, treba smireno i bez panike uraditi sljedeće:

1. Ništa ne paliti; ni šibice ni cigarete, ne uključivati rasvjetu, ne koristiti utičnice i prekidače, električne i elektronske uređaje (telefon, zvono, mobitel, lift....)!

2. Otvoriti prozore i vrata!

3. Zatvoriti zapor - ventil ispred mjerača potrošnje gasa!

4. Upozoriti ostale stanare kucanjem, a ne električnim zvoncem!

5. Obavijestiti nadležne službe, policiju i distributera gasa, ali tek kada ste izvan stana ili zgrade.

Posebne napomene korisnicima prirodnog gasa

Za vrijeme dužeg odsustva vlasnika/korisnika objekta (godišnji odmor i slično) preporučuje se zatvaranje ventila ispred gasnih aparata.

Ako unutrašnja gasna instalacija nije bila u upotrebi duže od 12 mjeseci vlasnik/korisnik je dužan pozvati ugovornog izvođača radova da ispita gasne instalacije na zaptivenost i da izda potvrdu da su instalacije tehnički ispravne. Ako se objekt iznajmi drugoj osobi ili firmi vlasnik je dužan da upozna novog korisnika sa njegovim obavezama. Ukoliko ugovorom ne prenese odgovornost na korisnika, vlasnik objekta je i dalje odgovoran za ispravnost gasne instalacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije