Naredne godine počinje izgradnja krematorija na groblju Vlakovo

S. Š. J.
Naredne godine počinje izgradnja krematorija na groblju Vlakovo
Kremiranje u Bosni i Hercegovini još uvijek nije omogućeno, no to bi se uskoro moglo i promijeniti. Izgradnja krematorija, uz podršku Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva, započet će na proljeće iduće godine, na gradskom groblju Vlakovo.

Idejno rješenje za ovaj projekat je već gotovo, a na osnovu njega očekuje se i urbanistička saglasnost.

"Projekat izgradnje krematorija je vrijedan oko dva i pol miliona maraka, a rebalansom ovogodišnjeg budžeta, Vlada KS-a je najavila da će za njegovu izgradnju izdvojiti 300.000 KM. To je iznos koji će, nadamo se, pokriti početne troškove, odnosno nabavku peći za kremiranje.

U ovoj godini planiramo pronaći i isporučioca opreme za kremiranje i krematorij te raspisati tender za isporuku. Izrada ove opreme traje i do deset mjeseci. Imamo cilj da već iduće godine završimo prvu fazu izgradnje, odnosno da izgradimo prostor za kremiranje i ugradimo peć", pojasnila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica KJKP Pokop Najda Vranić-Beširević.

Druga faza radova podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja koje bi trebalo imati savremeno groblje. U planu je izgradnja radionica, različitih salona, neophodnih prostorija za opraštanje od umrlog i identificiranje, prostora za ljekara, a planirano je i proširenje parkinga.

Kremiranje posmrtnih ostataka umrlih osoba iz Bosne i Hercegovine do sada se uglavnom vršilo u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji.

"Na zahtjev srodnika ili zainteresiranih osoba, KJKP Pokop organizira odvoz umrle osobe u Zagreb ili Novi Sad, nakon čega vraća urnu u BiH. Izgradnjom krematorija, troškovi bi se znatno smanjili, jer je međunarodni transport veoma skup. Izgradnja krematorija je od velikog značaja i kada je riječ o zbrinjavanju patohistološkog otpada prema propisima i prema najnovijim standardima, s čim svi veći klinički centri u državi imaju problem", dodala je Vranić-Beširević.

Cijena usluga koje nudi KJKP Pokop kada je riječ o kremiranju umrle osobe u susjednim državama, odnosno odvoz umrle osobe, sanduk i vraćanje urne u BiH u Zagreb iznosi oko 1.950 KM, plus troškovi kremiranja koji su oko 1.600 kuna. Ovaj iznos je nešto manji u Novom Sadu i on je oko 1.650 KM, plus troškovi kremiranja oko 25.550 dinara.

"Interes za kremiranje umrlih osoba postoji. U prvoj polovini ove godine položeno je 13 urni, a od tog broja mi smo imali četiri prijevoza. Ostale urne su stigle iz inozemstva. Zahtjeva imamo mnogo više, no  ljudi se najčešće pokolebaju zbog kompliciranog prijevoza, tako da bi izgradnja krematorija olakšala svima ovu proceduru. Polaganje urni vrši se u kolumbarij, odnosno prostor namijenjen za polaganje urni. On se nalazi na gradskom groblju Bare i gradskom groblju Vlakovo, ili u grobno mjesto. Imali smo i slučaj prosipanja pepela u rozarij, odnosno prostor namijenjen za tu svrhu, koji se nalazi na gradskom groblju Vlakovo", izjavila je Vranić-Beširević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije