Koliko košta sahrana u Sarajevu?

Radiosarajevo.ba
Koliko košta sahrana u Sarajevu?

Građani Sarajeva u posljednje vrijeme itekako osjete udar ekonomske krize, a s obzirom na to, i onaj drugi, vječni život, postao je skup.

Gotovo u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a posebno u Sarajevu, pogrebne usluge se naplaćuju po veoma visokim cijenama. Nedavno istraživanje koje je provela Anadolu Agency pokazuje da građani u zemljama regiona u slučaju smrti svog srodnika za pogrebne usluge moraju izdvojiti između 500 i 3.000 eura.

Koliko koštaju pogrebne usluge u zemljama regiona?

Kontaktirali smo Pokopno društvo Bakije iz Sarajeva, gdje su nam kazali da cijena sahrane zavisi od toga da li ste član Islamske zajednice. 

"Ukoliko ste član, tehnički troškovi iznose 950 KM, na gradskom groblju Vlakovo, bez vjerskih obreda. Ako pak, niste član Islamske zajednice, cijena je dupla, odnosno 950 KM za tehničke troškove i 950 KM za vjerske obrede. I cijena još, naravno, zavisi od lokacije, odnosno za koje gradsko groblje se odlučite da sahranite vaše najmilije", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Pokopnog društva Bakije.

Gradska groblja koja su u sastavu KJKP Pokop su:

- Groblje "Bare"

- Groblje "Lav"

- Groblje "Stadion"

- Groblje "Sveti Josip"

- Groblje "Sveti Marko"

- Groblje "Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo"

- Groblje "Sveti Mihovil"

- Groblje "Obad"

- Groblje "Vlakovo"

- Jevrejsko groblje

- Groblje "Alifakovac"

Građani također mogu i tokom života izvršiti rezervaciju grobnog mjesta na groblju Vlakovo, a uplatiti u bilo kojem grobnom uredu pri KJKP Pokop. Rezervacija grobnog mjesta s pet godina nadoknade za održavanje groblja košta 454,60 KM bez PDV-a. Minimalna obaveza plaćanja godišnje nadoknade za održavanje groblja iznosi 7,26 KM za jedno grobno mjesto, za jednu godinu bez PDV-a.  

Pogrebna djelatnost poduzeća Jedileri d.o.o obuhvata: prijavu smrtnog slučaja, prijevoz umrlog do gasulhane, zavođenje podataka u knjige evidencija, izradu posmrtnica, objavu posmrtnica u novinama, izradu i naplatu računa, razmjenu podataka i informacija kada je to potrebno sa subjektima od značaja za djelatnost Društva, kompletiranje pokopne opreme, te poslije vjerskog čina gasula i opremanja, prijevoz umrlog do izabranog mezaristana.

Prijavu smrtnog slučaja obavlja uži član porodice, a dokumentacija koja je neophodna da bi se organizirao ukop je:

- potvrda o smrti (važna je porodici za vađenje matičnog dokumenta izvod iz matične knjige rođenih) i dozvola za ukop (dokument potreban pokopnom društvu).

Smrtni list dobiva se u matičnom uredu općine gdje je smrt utvrđena. Zakonski rok za pribavljanje smrtnog lista jeste 30 dana od dana smrti, a za dobivanje istog  potrebno je osigurati sljedeća dokumenta:

- Izvod iz MKR

- Izvod iz MKV (za udate i oženjene),

- Potvrda o smrti (dva originalna primjerka),

- Kopija lične karte

Zbog sve teže situacije u kojoj žive i umiru građani BiH, pogrebna poduzeća odavno se susreću i s pojmom "socijalnih dženaza i sahrana". Riječ je o korisnicima socijalne pomoći čije porodice nisu mogle podmiriti troškove za ove namjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije