Nakon što je Općina Stari Grad ukonila romobile: Pitali smo 3 sarajevske općine hoće li uraditi isto

2
I.S.
Nakon što je Općina Stari Grad ukonila romobile: Pitali smo 3 sarajevske općine hoće li uraditi isto
Foto: Općina Stari Grad / Sarajevska općina uklonila romobile s javnih površina i bez dozvole

Nakon velikog broja pritužbi građana, sarajevska Općina Stari Grad odlučila je ukloniti bespravno postavljene romobile na javnim površinama ove općine.

Kako su naveli prije nekoliko dana, svim vlasnicima romobila će biti upućeni prekršajni nalozi zbog korištenja javne površine bez odobrenja.

Previđene kazne za pravna lica iznose 5.000 KM, a za fizička lica 500 KM.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Sarajevska općina uklonila romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Sarajevska općina uklonila romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Ovaj potez izazvao je brojne reakcije javnosti - neki su pozdravili ovu odluku, dok su se drugi usprotivili jer smatraju da veliki broj stanovnika glavnog bh. grada koristi ovaj način prijevoza.

U skladu s tim, redakcija portala Radiosarajevo.ba poslala je upit za tri općine - Novi Grad, Novo Sarajevo te Centar.

Postavili smo im pitanje da li planiraju isto uraditi, kao i koji je njihov stav o ovome.

Centar: Potrebne izmjene zakona

Iz Općine Centar smatraju da je preuranjeno reagovati o ovom pitanju, posebno jer Zakon o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo nije ovo tretirao.

"Mišljenja sam da je potrebno prvo izmjeniti / dopuniti Zakon o privremenom korištenju javnih površina KS, na način da se u isti unese i tretiranje romobila. Nakon usvajanja izmjena Zakona, kojim bi trebao obuhvatiti parkiranje ovih sadržaja, utvrđivanje naknade za postavljanje istih, moći će se pokrenuti postupci bespravnog uklanjanja. Odgovor bi trebali dati predstavnici kantonalnog nivoa vlasti, ukoliko su učestvovali u nabavci romobila ili izdavanju odobrenja za iznajmljivanje istih", napomenuli su iz ove općine za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaju i da su upoznati s akcijom Općine Stari Grad, ali i komentarima građana koji se protive uklanjanju romobila.

Uklanjanje romobila s javnih površina
Foto: Općina Stari Grad: Uklanjanje romobila u sarajevskoj općini

"Ova inovacija je očito dobro prihvaćena od strane građana i turista. Sve navedeno potvrđuje da je preuranjeno razmatrati prijedlog za uklanjanje. Akcenat treba dati na zakonsku regulativu (uslovi za parkiranje) i određivanje mikrolokaliteta na kojima će biti dozvoljeno parkiranje romobila", smatraju u Općini Centar.

Inspektorat ove općine imao je i apel za sve korisnike da savjesno upravljaju električnim romobilima, kao i da prilikom ostavljanja romobila vode računa da time ne ometaju redovno odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka.

Novo Sarajevo: Primjećeno da romobili ugrožavaju pješački saobraćaj

Iz novosarajevske općine su za portal Radiosarajevo.ba rekli kako nisu do sada dobijali pritužbe građane koje su vezane zaostavljanje/ parkiranje iznajmljenih električnih romobila na javnim površinama.

Kako je električni romobil završio u Miljacki?

Kako je električni romobil završio u Miljacki?

"U proteklom periodu izvršen je inspekcijski nadzor od strane Službe za inspekcijske poslove na području ppćine, te je utvrđeno da korisnici ostavljaju električne romobile na zelenim površinama, pješačkim stazama i trotoarima, čime se vidno ugrožava pješački saobraćaj.

U narednom periodu nadležne općinske službe će razmotriti mogućnosti i načine kojima bi se ova problematika mogla najbolje regulisati, a poštujući potrebe korisnika električnih romobila, firmi koje se bave iznajmljivanjem istih, te lokalne zajednice, posebno sa aspekta sigurnosti građana", naveli su iz Općine Novo Sarajevo.

Odgovor od Općine Novi Grad nismo dobili do zaključenja ovog teksta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije