Najmlađa osnovna škola u KS: Novim projektom do boljih PISA rezultata

0
Radiosarajevo.ba
Najmlađa osnovna škola u KS: Novim projektom do boljih PISA rezultata
Foto: OŠ Aneks / Sastanak u školi

JU Osnovna škola "Aneks" je najmlađa osnovna škola u Kantonu Sarajevo.

Kako navode, od početka rada u fokus odgojno-obrazovnog procesa stavljaju učenike.

Njihovo saopćenje o novom projektu prenosimo u cijelosti.

Ogromna sredstva škola je uložila u tehničku opremu i educiranje nastavnika čime je omogućeno da nastava i učenje za učenike budu lakši, efikasniji i savremeniji.

Misija ove škole jeste da učenicima pruži kvalitetno učenje koje vodi ka funkcionalnom znanju bez kojeg se u 21. vijeku ne može zamisliti uspješna budućnost.

Posljednja PISA i TIMS testiranja ponovo su pokazali veoma loše rezultate o znanju učenika u Bosni i Hercegovini.

Ovi rezultati su potakli direktora OŠ "Aneks" Omera Begovića, da na sastanku Tima za razvoj škole predloži realizaciju projekta "Konkretne mjere za poboljšanje funkcionalnog znanja učenika", uz napomenu da se veoma brzo očekuje primjena novog kurikuluma u nastavi pa je cilj projekta, osim poboljšati rezultate u znanju učenika, da nastavnici te promjene dočekaju spremni.

Svi članovi Tima jednoglasno su prihvatili prijedlog te je isti proslijeđen nastavnicima na sjednici Nastavničkog vijeća 8.1.2021. godine.

Dodatnu motivaciju nastavnicima dao je direktor škole koji je najavio da će Tim za razvoj škole izabrati najuspješnije prezentacije, a članove pobjedničkih Aktiva direktor će nagraditi prigodnim nagradama.

Svi nastavnici razredne i predmetne nastave unutar svog Aktiva osmislili su i vrijedno izradili svoje projekte – zasnovane na ishodima učenja (za sve nastavne predmete) i na formativnom procjenjivanju znanja učenika, koje je temelj napredovanja učenika.

27. i 28. 1. 2021. godine na sjednicama Nastavničkog vijeća predsjednici Aktiva prezentirali su rad svog Aktiva, u čemu su istinski uživali, naročito zbog prilike da međusobno razmijene odlične i drugačije ideje.

Tim za razvoj je imao težak zadatak, ali je morao odlučiti - među uspješnim prezentacijama najuspješnije su uradili:

- Aktiv IV razreda (razredna nastava) – Čorbo Fatima i Turudija Adnan

- Aktiv Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik i književnost/Muzička kultura/Likovna kultura (predmetna nastava) – Behlulović Selma, Imamović Adna, Kijamet Kamenjaš Amra/Smaković Nerina/Džankić Dženana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije