Objava PISA rezultata: Najveći događaj za bh. obrazovanje u posljednjih 20 godina

Radiosarajevo.ba
Objava PISA rezultata: Najveći događaj za bh. obrazovanje u posljednjih 20 godina
Foto: Ilustracija / PISA

Objava rezultata međunarodnoga PISA istraživanja, planirana za 3. decembar, bit će najznačajniji događaj za obrazovanje u Bosni i Hercegovini u posljednja dva desetljeća.

Riječ je o najvećem međunarodnom istraživanju u obrazovanju koje se provodi globalno, svake tri godine, među ciljanom dobnom skupinom – petnaestogodišnjacima. Opsežan proces PISA istraživanja za 2018. godinu proveden je u gotovo osamdeset zemalja/ekonomija svijeta, a među njima se, po prvi put, našla i Bosna i Hercegovina.

„PISA nam odgovara na upit u kojoj su mjeri naši učenici, nakon završenoga obveznog obrazovanja, pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i za aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici. Osim što ovo istraživanje procjenjuje funkcionalna znanja i sposobnosti za rješavanje realnih problema, PISA mjeri i mnoštvo drugih parametara i trendova koji prikazuju široku sliku kakvoće obrazovnih sustava i politika. No, uz konkretne brojčane pokazatelje, jednako važan ishod PISA istraživanja su preporuke, na temelju kojih je moguće poboljšati ili izmijeniti, odnosno, napraviti  učinkovitijima one segmente obrazovanih sustava koji budu ocijenjeni manjkavima“, komentirala je Maja Stojkić, direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO), pod čijom je mjerodavnošću i organizirano PISA istraživanje u BiH.

Upravo će predstavnici Agencije, u utorak, 3. decembra, s početkom u 10 sati, objaviti rezultate PISA istraživanja. Ovo predstavljanje bit će održano u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, uz nazočnost predstavnika mjerodavnih ministarstva obrazovanja, predstavnika državnih institucija, međunarodnih partnera, medija i stručne javnosti. Iznimno zanimanje potvrđuje i ravnateljica Stojkić. 

„Ne čudi što i domaća javnost, ali i međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, a kojima je u središtu pozornosti unaprjeđenje obrazovanja, pozorno prate ovaj proces i željno iščekuju objavu konačnih rezultata. Objava PISA rezultata, naime, predstavlja jedinstvenu priliku za obrazovne vlasti u BiH da dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje, na temelju kojih će moći unaprijediti obrazovne politike. Brojne razvijene države, upravo na temelju PISA rezultata, stalno usavršavaju školske sustave. Temelj svakoga uspješnog društva jest ulaganje u mlade i nepovrjedivo je pravo učenika, roditelja, prosvjetnih djelatnika i javnosti zahtijevati vrhunsko obrazovanje za našu djecu koju moramo pripraviti za svijet koji se stalno i ubrzano mijenja“, poručila je Stojkić, napominjući kako očekuje da će objava rezultata međunarodnoga PISA istraživanja otvoriti konstruktivna pitanja i potaknuti nužne promjene u obrazovnomu procesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije