Nadija Borovina i Ema Čaluk pobjednice konkursa za dizajn solarnog stabla

Fena
Nadija Borovina i Ema Čaluk pobjednice konkursa za dizajn solarnog stabla
FOTO: Fena / Studenticama uručeno i priznanje

Idejno rješenje Nadije Borovine i Eme Čaluk izabrano je kao najbolji dizajna novog solarnog stabla u okviru projekta "Modern Renewables – Brighter Future", projekta čiji su inicijatori Institute of Electrical and Electronics Engineers Bosne i Hercegovine (IEEE) uz suradnju Općine Stari Grad Sarajevo.

Svi učesnici konkursa koji je ranije raspisan, danas su na finalnom događaju u Memorijalnom centru Kovači stručnoj komisiji i publici prezentovali ideje i potencijalne realizacije rješenja.

„Komisija je imala veoma težak zadatak da odabere najbolje rješenje. Pored bodova koje je komisija dodjeljivala, jedan dio bodova su nosili i glasovi publike. Konkurencija je bila velika, a studenti su bili na visini zadatka“, kazala je glasnogovornica tim projekta MRBF Sanela Mešić.

Istakla je da je pobjednički dizajn moderan te da prihvata sve uslove i kriterije koje je projektni tim definisao.

„Osim toga, predstavlja simbol i budućnost u kombinaciji s olimpijskom prošlošću grada Sarajeva“,naglasila je.  

Projekt "Modern Renewables-Brighter Future" je prvi projekt tog tipa koji okuplja studente sa različitih fakulteta i usmjerenja i u fokus stavlja njihov zajednički rad.

„Naredni koraci su izrada tehničke dokumentacije pobjedničkog rješenja i svakako dalja realizacija izgradnje solarnog stabla“, istakla je Mešić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije