Hadžibajrić otkriva: Šta se gradi i gradit će se u Starom Gradu

N. Katica
Hadžibajrić otkriva: Šta se gradi i gradit će se u Starom Gradu
Foto: Općina Stari Grad / Dom zdravlja Stari Grad

Sarajevska Općina Stari grad je u građevinsku sezonu ušla punom parom. Pokrenuta su četiri kapitalna projekta (izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice, rekonstrukcija i sanacija Doma zdravlja Stari grad, izgradnja dvorane Osnovne škole Edhem Mulabdić i nova fasada na gradi Općine), te brojne druge koji su itekako važni za sve stanovnike Starog Grada.

Radovi na garaži kod Vijećince počeli su krajem marta, a rok za završetak je 180 dana. Garaža će biti smještena na dva nivoa ispod zemlje, a imat će otprilike 150 mjesta. Plato neće biti parking prostor, već jedan multifunkcionalni trg, sa stacioniranom binom na kojoj će se moći održavati različite manifestacije”, kazao je Ibrahim Hadžibajrić načelnik Općine Stari Grad za Radiosarajevo.ba.

Najduži rok za završetak radova ima garaža, zbog kompleksnosti projekta, a Hadžibajrić se nada da će biti završena do sredine oktobra ove godine, ako ne dođe do nekih komplikacija prilikom izvođenja radova.

“Osim parkinga i trga, jedan dio će ponovo biti zelena površina, s malim parkom za djecu. Najvjerovatnije da će na trgu biti jedna do dvije staklene bašte montažnog kraktera”, rekao je Hadžibajrić.

Kapitalni projekti

Četiri kapitalna projekta koja se trenutno rade na području Općine vrijedna su više od 13 miliona.

Ne trebaju se zanemariti ni ostali projekti koje ova Općina radi, dodaje Hadžibajrić, kao što je rekonstrukcija Doma zdravlja i nadogradnja zgrade.

“Zamjenit će se kompletna vanjska stolarija, jer je stara sigurno 60 godina. Radit će se i fasada, a radnici već rade na drenažnim radovima i izolaciji podruma zgrade, koji je još i od prije rata imao problema sa vlagom. Kada se završe svi vanjski radovi pristupit će se unutrašnjem uređenju, a nadam se da ćemo uspjeti nabaviti i neku neophodnu medicinsku opremu”, rekao je Hadžibajrić.

Pedeset metara od Doma zdravlja radnici su već srušili staru dvoranu OŠ Edhem Mulabdić, gdje će se graditi moderna dvorana za djecu.

“Postavljaju se skele i na zgradu Općine, gdje će se raditi zamjena vanjske bravarije i utopljavanje zgrade. Zgrada Općine je bila dosta oštećena tokom rata. Na zadnjim spratovima imamo ogromne probleme s prokišnjavanjem. Mijenjat će se i kotlovnica, te kanalizacija”, kazao je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad je kompletan iznos za ove važne projekte 'povukla' iz Saudijskog fonda, te će ih sama vraćati bez učešća drugih nivoa vlasti, istaknuo je Hadžibajrić.

Ferhadija i Štrosmajerova

Osim ova četiri velika projekta, ove godine se na području Općine radi i 28 ulica, od kojih su "četiri žile kucavice", istaknuo je Hadžibajrić.

“Jedna je od od Višegradske kapije od raskršća od Sarajevskih gazija i prema Ravnim Bakijama, gdje se nalazi restoran Vidikovac. Bit će urađena kompletna ulica od Čekrekčine džamije, pa sve do sastava ulice Mustafe Dovadžije gore na Vratniku. Upravo se radi dionica od Kapi kule ploča gdje je Muzej Alije izetbegovića tu se diže kockca i bit će asfalt, a donji dio ostaje kocka s tim što se ona diže i radi se kompletna rekonstrukcija, uključujući i odvod i ostale stvari”, rekao je Hažibajrić i dodao:

“Bitno je reći da će se raditi i Štrosmajerova i Ferhadija. Dio Ferhadije od Katedrale pa do Slatkog ćošeta nije renoviran od 1997. godine, rađen je donji dio. Neće se morati raditi podzemne instalacije, izuzev nekih 30 metara od Slatkog ćošeta prema Katedrali, tako su nam barem rekli iz Vodovoda i Kanalizacije. Radit će se armirana ploča od 10 centimetara, a na to će ići granitne ploče debljine isto 10 centimetara. Štrosmajerova će na isti način biti uređena, s tim što će se u njoj morati mijenjati vodovodne instalacije, a kanalizacione ne trebaju. Čekamo da se završe radovi na fasadi i krećemo sa radom“, zaključio je Hadžibajrić.

On smatra da se dosta stvari za ovako velik broj projekata "poklopilo" i dodaje da se sve radi po planu i programu koji je unaprijed definiran.

“Ubijeđen sam da neke od ulice koje se rade neće biti završene u predviđenim rokovima, zbog vremenskih uslova, najvjerovatnije, tako da će se možda morati prenijeti u narednu godinu. Nije to do Općine, ali treba biti pošten i reći da nekada jednostavno izvođači ne mogu raditi zbog, kako kažu, viših sila”, poručio je Hadžibajrić.

Drugi rade, a mi se naduravamo

Hadžibajrić je načelnik Općine Stari Grad od 2008. godine, te kroz svoje dugogodišnje iskustvo kaže da je moglo biti završeno dosta projekata da je bilo više razumjevanja od viših nivoa vlasti.

“Mi smo jednostavno narod koji uvijek misli kako nešto ne može, a može se plata primati. Sto puta sam rekao dajte da vidimo kako nešto može, ali kada god zovnete, od mojih službi pa do drugih institucija, svi prvo gledaju kako nešto ne može i kako će se izmaknuti od toga, da to prepuste nekom drugom.

Ne možemo tako stvari posmatrati, jer mi smo ti, nama neko drugi neće doći i rješavati problem, to je naše. To je generalni problem u BiH, mislim, bez obzira o kojem narodu pričamo, drugi odoše tri svjetlosne godine ispred BiH, a mi se naduravamo”, zaključio je Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije