Naći najbolje rješenje za Savez izviđača i za osnovnu školu

Fena
Naći najbolje rješenje za Savez izviđača i za osnovnu školu
Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić danas je s v.d. generalnog sekretara Saveza izviđača FBiH Brunom Ostojićem razgovarao o smještaju OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" u zgradi Saveza.

Razgovarali su o načinima kako da se novonastala situacija riješi.

Ajnadžić je ponovio da je interes Općine Centar da se pitanje smještaja osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" trajno riješi, te da Savez izviđača i predstavnici vlasti nađu zajednički jezik i riješe to pitanje.

"Podržavamo da se Savez obešteti, ali i da u saradnji s predstavnicima vlasti nađu rješenje, školu ostave đacima i da svi budu zadovoljni. Mi poštujemo sudske odluke, ali smo na strani učenika, roditelja i nastavnika i Općina Centar će se uključiti u rješavanje ovog problema. Jedno od rješenja koja smo ponudili je da se objekt otkupi",naglasio je Ajnadžić.

Ostojić je istakao da niko u Savezu ne insistira na datumu iseljenja, te podsjetio da je Općina Centar 1996. godine sklopila sporazum sa Savezom u smislu korištenja prostora, koji je važio pet godina i Općina je uredno izmirivala obaveze.

Međutim, naveo je Ostojić, od 2001. godine, do danas, Savezu nikada nije uplaćena nijedna marka na ime korištenja prostora, što znači da Vlada Kantona Sarajevo nije izvršavala svoje obaveze.

"Želimo da se u 2017. godini u budžetu Kantona osiguraju sredstva za naknadu za korištenje objekta, te da se napravi sporazum koji će definirati način plaćanja kirije u proteklih 15 godina. Nismo zagovornici prekida nastave ili izlaska učenika iz objekta škole", kazao je Ostojić, saopćeno je iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije