Na novom parkingu nije uspostavljen sistem naplate

Radiosarajevo.ba
Na novom parkingu nije uspostavljen sistem naplate
Foto: Općina Novi Grad / Alipašino Polje

Nakon višegodišnjih zahtjeva Savjeta MZ “Alipašino Polje A-1”, i stanovnika ulica oko Trga solidarnosti da se riješi problem blokade ovog naselja sa nepropisno parkiranim automobilima, koji posebno u večernjim satima paraliziraju naselje, ali i požarne puteve, i nakon više zborova građana, zajedno sa stanarima ovog dijela općine donesena je odluka da se unutar samog naselja izgradi parking, kako bi automobili sa trga, koji je prije svega pješačka zona, bili uklonjeni.

Saopćeno je to iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

"S obzirom na to da se u unutrašnjosti naselja nalazilo i dotrajalo dječije igralište na betonskoj podlozi, također je dogovoreno da se prilikom njegove rekonstrukcije i izgradnje parkinga igralište dislocira 50-70 metara od ranije lokacije, te da se ogradi, radi sigurnosti djece i očuvanja higijene. Radovi na novom igralištu završeni su u aprilu ove godine, a na njemu su postavljeni potpuno novi i znatno raznovrsniji rekviziti za igru i gumirana podloga umjesto betonske. Potpuno je obnovljeno i sportsko igralište ovog naselja koje se nalazi sa druge strane zgrada na Trgu solidarnosti, kroz program održavanja sportskih igrališta u prošloj godini, navodi se u saopćenju. 

Također, planirano je da se u jesenjem periodu izvrši sadnja stabala kroz dva zelena pojasa unutar novoizgrađenog parkinga kao što je prije nekoliko godina urađeno na novom parkingu u C fazi Alipašinog Polja.

Kako se nakon izgradnje parkinga u ulici Bajrama Zenunija kod jednog broja stanara i članova Savjeta MZ pojavila bojazan da bi i nakon izgradnje, parking mogao biti zauzet od uposlenika okolnih firmi i institucija, kao i zbog blizine pijace, te da bi građani i nakon svega ponovo mogli doći u problem sa parkiranjem, predloženo je da se napravi neka vrsta rezervacije mjesta na parkingu, gdje bi prednost imali stanovnici okolnih ulica.

U tom slučaju, bilo bi neophodno vršiti kontrolu ulaska i izlaska, te 24 - satni nadzor nad parkingom, što bi samo po sebi iziskivalo određene troškove.

Zbog svega navedenog, sa Službom za investicije Općine Novi Grad, dogovoreno je da Savjet MZ izvrši anketiranje stanara okolnih zgrada u smislu zainteresovanosti za rezervaciju mjesta po minimalnoj cijeni od 1 KM dnevno. Ukoliko bi 2/3 ili više mjesta na parkingu, koji ima ukupno 120 mjesta, na ovaj način bilo rezervisano, krenulo bi se sa uspostavom nadzora i naplate.

Predložena cijena i kada bi cijeli parking bio rezervisan, ne bi bila dovoljna niti za ljude koji bi radili na parkingu (3.600 KM mjesečno ne mogu pokriti bruto troškove za 4 zaposlena), ali bi se to pokušalo riješiti nekom vrstom dodatnog sufinansiranja.

"Stoga, obavještavamo javnost, ali i političke stranke, koje su na sjednici Općinskog vijeća, 26.09.2019. godine, podržale izgradnju ovog parkinga, da Općina ne radi ništa bez konsultacija sa stanarima naselja u kojem je parking izgrađen, te da nema govora ni o kakvom punjenju općinskog budžeta kroz naplatu parkinga. Te konstatacije su u najmanju ruku neozbiljne, jer i ako se uspostavi naplata, radi se o iznosima koji ne mogu pokriti ni troškove nadzora i održavanja parkinga", saopćeno je.

Ukoliko veći broj građana ipak bude želio da novi parking funkcioniše kao većina ostalih, bez mogućnosti rezervacije mjesta i 24 - satnog čuvanja, Općini će to biti puno lakše, te se neće morati vršiti ugradnja rampe i organizacija nadzora i naplate parkinga.

U sklopu istog programa i ugovora, prošle godine je u ovoj mjesnoj zajednici, u ulici Ive Andrića, izgrađen parking sa 50 mjesta, kao i u mjesnoj zajednici “Alipašino Polje A-2”, na lokalitetu Trga međunarodnog prijateljstva tri parkinga sa ukupno 101 mjestom, gdje se nije uspostavljao nikakav sistem naplate, zaključuje se u saopćenju iz Općine Novi Grad. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije