Na nekoliko lokaliteta u Kantonu Sarajevo prisutne veće koncentracije polena ambrozije

1
Radiosarajevo.ba
Na nekoliko lokaliteta u Kantonu Sarajevo prisutne veće koncentracije polena ambrozije
Foto: Fena / Preporučeno je uklanjanje

Centar za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" pri Prirodno-matematičkom fakutetu Univerziteta u Sarajevu tokom oktobra kontinuirano je pratio polen alergenih biljaka na području Kantona Sarajevo, i to mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad.

Na obje mjerne stanice konstatiran je polen ambrozije i mnogih korova.

Veće koncentracije polena konstatirane su na mjernoj stanici Pofalići (132 pol. zr. m3), dok su nešto manje koncentracije polena konstatirane u Starom Gradu (107 pol. zr. m3).

31. godišnjica masakra u Ahmićima: "Ljudske leševe su odmah palili, neki su živi izgorjeli"

31. godišnjica masakra u Ahmićima: "Ljudske leševe su odmah palili, neki su živi izgorjeli"

U zraku prisutan polen ambrozije: Stručnjaci izdali važne preporuke za građane Sarajeva

U zraku prisutan polen ambrozije: Stručnjaci izdali važne preporuke za građane Sarajeva

Polenski kalendar

Uvidom u Polenski kalendar Sarajeva i tokom novembra očekuju se niske do umjereno niske koncentracije polena korova u vazduhu, dok će koncentracije polena ambrozije vjerovatno još biti konstantne ili u blagom padu.

U protekle dvije sedmice terenskih istraživanja u okviru projekta „Inventarizacija korovske biljne vrste Ambrosia artemisiifolia L“. konstatirani su novi lokaliteti ambrozije i to u okviru zelenih površina Kampusa Univerziteta u Sarajevu, ulica Zmaja od Bosne; u neposrednoj blizini Osnovne škole "Stari Ilijaš", ulica Bosanski put, u pojasu ulice Misočica, pored stadiona, te u pojasu devastiranog postrojenja Željezara "Ilijaš".

Stručnjaci Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" s uposlenicima KJKP "Park" su definisali upute uklanjanja i adekvatnog zbrinjavanja otpada ambrozije sa neodržavanih javnih zelenim površina i te aktivnosti će se intenzivnije odvijati u narednim danima.

Velike površine

S obzirom na velike površine i da se ambrozija trenutno oprašuje preporučeno je uklanjanje na lokacijama koje su u ovom periodu posjećenije a to su šetnica Betanija i park površina Srednje medicinske škole - Jezero. Budući da je to predloženo, a shodno koordinaciji s Centrom za upravljanje kvalitetom zraka KS, ekipe “Parka” su već izvršile mehaničko uklanjanje stabljika ambrozije na ovim lokacijama.

Osobama koje pate od alergija iz Centra i dalje preporučuju mjere zaštite i da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ili visokoplaninskih ekosistema.

"Sve detaljnije upute o načinu zaštite i prevencije mogu pronaći u izvještajima koji se objavljuju ispred Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić", koji su dostupni na linku: www.pmf.unsa.ba/cep-sr/", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije