Šta se događa u Sarajevu: Porast polena trava i korova u zraku

3
Radiosarajevo.ba
Šta se događa u Sarajevu: Porast polena trava i korova u zraku
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo / Ilustracija

Rezultati praćenja polena alergenih biljaka na području Sarajeva, putem mjernih stanica Pofalići i Stari Grad, pokazali su da u zraku dominira polen trava i korova, dok je koncentracija polena drvenastih biljaka u opadanju.

To je, između ostalog, navedeno u izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić”.

Istaknuto je da je tokom jula koncentracija polena trava bila veća na području MS Pofalići, dok je na MS Stari Grad konstatovana veća koncentracija polena korova nego na MS Pofalići.

Građani, oprez: Izdato narandžasto upozorenje za područje cijele BiH zbog visokih temperatura

Građani, oprez: Izdato narandžasto upozorenje za područje cijele BiH zbog visokih temperatura

"Od drvenastih biljaka u vazduhu se javlja samo polen lipe, dok polen ostalih drvenastih biljaka nije konstatovan. Visoke temperature, niska vlažnost, odsustvo padavina i strujajnje vjetra su dominantni faktori koji pogoduju širenju polena trava i korova na području Kantona Sarajevo", navedeno je.

Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” naglašavaju da polen invazivne i visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) tokom jula nije konstatovan na pripremljenim trajnim preparatima.

U narednom periodu se očekuje porast polena trava i korova u zraku te se osobama koje pate od alergija preporučuje da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine i da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ili visoko planinskih ekosistema.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije