Evidentno povećanje polena trava i korova u zraku: Građanima izdate preporuke

1
Radiosarajevo.ba
Evidentno povećanje polena trava i korova u zraku: Građanima izdate preporuke
Pixabay / Ilustracija

Prema izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić", krajem proteklog mjeseca, kako je zabilježeno na mjernoj stanici koja je pozicionirana na zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta, uočeni su sljedeći trendovi polena:

  • polen drvenastih biljaka je u opadanju, a
    blago se povećava koncentracija polena trava i polena korova u vazduhu.

Prvi maksimum polena je na svom kraju (maksimum polena drveća). Tokom prethodnog perioda na Mjernoj stanici Pofalići konstatovane su niske koncentracije polena borova (Pinaceae) i niske koncentracije polena lipe (Tilia). Polen borova će se vjerovatno zadržati još neki period, dok će polen lipe u potpunosti opasti i neće biti konstatovan na trajnim preparatima.

Sunce stiglo, ali i alergije: Koji su simptomi i kako ih spriječiti

Sunce stiglo, ali i alergije: Koji su simptomi i kako ih spriječiti

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka, posebno na polen borova, preporučuje se da izbjegavaju u prvom redu sastojine četinarskih šuma, a zatim i parkove u kojima je prisutno zimzeleno drveće. Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka općenito se preporučuje da slobodno vrijeme provode iznad gornje granice šume u visoko planinskim ekosistemima.

Tokom jula evidentno je povećanje polena trava (Poaceae) i pojava polena korova (Rumex, Urticaceae, Asteraceae, Plantaginaceae i Chenopodiaceae) u vazduhu. Povoljni uslovi, kao što su visoke temperature, te odusustvo padavina pogoduju širenju polena trava i korova.

Koncentracija polena korova tokom jula je u blagom porastu, a krajem jula i u avgustu će značajno porasti ukoliko se nastavi topli val. U navedenom periodu se očekuje i pojava polena visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.).

Osobama koje su alergične na polen trava, preporučuje se da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine, te da slobodno vrijeme provode u okviru bukovih i hrastovih šuma ili pored rijeka.

Uvidom u polen kalendar, ali i dosadašnje godišnje izvještaje, u narednom periodu se očekuje pad polena drvenastih biljaka i povećanje koncentracije polena trava i korova.

Osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje planiranje izlazaka u skladu sa sedmičnim izvještajima, tj. da ograniče kretanje u periodima kada je koncentracija polena visoka, da drže zatvorene prozore i ukoliko koriste klima uređaje da isti posjeduje HEPA filter (high-efficiency particulate air).

Svima osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje da se u u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije