Na groblju "Lav" obilježena godišnjica velike bitke na Monte Meletti

Radiosarajevo.ba
Na groblju "Lav" obilježena godišnjica velike bitke na Monte Meletti
Na groblju "Lav" u Sarajevu danas je održana „Manifestacija mira i sjećanja Meletta 2017."

Manifestacija je posvećena godišnjici velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Na obilježavanju godišnjice su učestvovali članovi Udruženja austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine. U ime naše zemlje su prisustvovale delegacije iz Sarajeva i Bihaća. Općina Centar je i ove godine finansijski podržala obilježavanje ove manifestacije, a u ime Općine manifestaciji je prisustvovao načelnik Nedžad Ajnadžić.

"Nosimo poruku mira i prosperiteta u našim zemljama, ali i u cijelom svijetu. Svi mi u cijelom regionu i svijetu trebamo postati iskrene sluge mira, a protivnici rata. Vjerujem da ćemo svi mi biti misionari mira u cijelom svijetu", poručio je Ajnadžić.

Karlo Lunardi, u ime delegacije iz Italije je istakao da na ovakvim manifestacijama nema nikakve diskriminacije. Gosti iz Italije i Austrije drugi dan borave u našoj domovini, a kako su kazali, ovo im je bila prilika da se upoznaju sa stanovnicima naše države, ali i Bosnom i Hercegovinom.

"Na putu do Sarajeva mogle su se vidjeti rane iz agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992-1995. godine. To nas je podsjetilo na grozote ratova. Zbog toga moramo njegova i širiti mir u svijetu kako bi se ratovi zaustavili", kazao je Piter Aleš iz delegacije Austrije.

Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru.

Na centralnoj manifestaciji su delegacije položile cijeće i odale počast poginulim u svim ratovima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije