Sutra u Sarajevu obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti

Radiosarajevo.ba
Sutra u Sarajevu obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti
Svake godine početkom juna bude održana „Manifestacija mira i sjećanja Meletta“ na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Ove godine je predstavnicima iz Bosne i Hercegovine pripala čast da organizuju obilježavanje godišnjice ove velike bitke.

Tako će 2. juna 2017. godine na groblju Lav biti održana centralna manifestacija u okviru koje je planirano da delegacije iz Italije, Austrije i naše zemlje polože cvijeće. Okupljanje učesnika je planirano u 10.30 sati nakon čega će biti položeno cvijeće.

Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine između austrougarske vojske i italijanske armije. U toj bici na južnoj, talijanskoj strani Alpa, italijanska armija je gurnuto duboko, prema sjevernom Jadranu.

Druga bošnjačka regimenta austrougarske armije poznatija kao Bošnjačka regimenta pobijedila je italijansku armiju u herojskim jurišima. Svi pripadnici regimente su se nazivali Bošnjacima bez obzira na vjeroispovijest, a nosili su fesove kao zajednički simbol, koji je bio sive boje u ratu, a crvene u miru.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije