Ministarstvo zdravstva KS: Obezbijeđena dodatna ortopedska pomagala za RVI i RVI paraplegičare

0
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo zdravstva KS: Obezbijeđena dodatna ortopedska pomagala za RVI i RVI paraplegičare
Foto: Vlada KS / Enis Hasanović

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za ratne vojne invalide s područja Kantona Sarajevo.

Ministar zdravstva KS Enis Hasanović je istakao važnost ove Odluke:

"Ovim izmjenama, RVI i RVI - paraplegičari ostvaruju svoja prava na medicinska sredstva na osnovu zahtjeva koji podnose, ne samo lično, kako je to do sada bilo propisano, nego i putem užeg člana porodice ili putem punomoćnika Ministarstvu zdravstva KS. Razlog za ovakvu izmjenu je realna nemogućnost ličnog dolaska velikog broja pripadnika ove populacije u ostvarivanju ovog prava“, pojasnio je ministar.  

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Ovom odlukom osigurana su proširena prava za invalidne osobe, kao što je nabavka platnenog midera s plastičnim ili metalnim pojačanjem koji je prijeko potreban ovim osobama.

Predviđene su dodatne dodjele ortopedskih cipela s povišenjem preko 2,5cm, ortopedskih cipela po gipsanom modelu obostrano i ortopedskih cipela po gipsanom modelu jednostrano (po jedan par svakih).

Navedena populacija do sada je imala pravo na ovakve cipele jednom u godini dana, a s obzirom da je realna potreba korisnika veća, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će finansirati ove dodatne cipele.

Ovom odlukom izašlo se u susret specifičnim potrebama invalidnih osoba, da bez nepotrebne administracije dobiju olakšice koje im pripadaju.

Iz Ministarstva zdravstva KS podsjećaju da je u funkciji “Crveni recept” kojim ova populacija može direktno u ordinaciji dobiti recept za posebne lijekove na koje imaju pravo, bez potrebe za papirnim receptima koje su morali ovjeravati i u Ministarstvu zdravstva KS i u ZZOKS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije