Ministarstvo obrazovanja: Nismo učestvovali u izradi kodeksa oblačenja i ponašanja

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo obrazovanja: Nismo učestvovali u izradi kodeksa oblačenja i ponašanja
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Elvir Kazazović
Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo oglasilo se povodom kodeksa ponašanja i oblačanje na Univerzitetu u Sarajevu.

Kako se navodi, Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo“" broj: 33/17), propisana je obaveza visokoškolske ustanove da donese Etički kodeks i Kodeks ponašanja i oblačenja na visokoškolskoj ustanovi.

"Istovremeno, Zakon o visokom obrazovanju utvrđuje da je donošenje pomenutih akata u isključivoj nadležnosti senata visokoškolskih ustanova ne propisujući koje tijelo visokoškolske ustanove je nadležno za podnošenje inicijative ili utvrđivanje prijedloga istih.

Shodno navedenom, proizilazi da donošenje Etičkog kodeksa, odnosno Kodeksa ponašanja i oblačenja na visokoškolskoj ustanovi, kako u smislu provođenja postupka tako i u smislu definiranja sadržaja pomenutih akata, predstavlja pitanje koje je u isključivoj nadležnosti visokoškolske ustanove. Nadležne obrazovne vlasti Kantona Sarajevo nisu sudjelovale u pripremi i izradi Nacrta kodeksa ponašanja i oblačenja na Univerzitetu u Sarajevu niti će na bilo koji način uticati na definiranje njegovog sadržaja.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo očekuje da će usvajanje pomenutih akata, kako u proceduralnom tako i u suštinskom smislu, pratiti uvažavanje univerzalnih vrijednosti i principa akademskog rada i djelovanja.

Puno poštivanje prava i sloboda predviđenih u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima, predstavlja obavezu svih institucija koje svojim internim aktima, odnosno autonomno, normiraju pojedina pitanja iz svog djelokruga", stoji  u saopćenju MON KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije