Vožnja električnih romobila doprinijeće manjem zagađenju zraka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Vožnja električnih romobila doprinijeće manjem zagađenju zraka u Sarajevu
Foto: Ministarstvo saobraćaja KS / Sastanak

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem primio je predstavnike firme BeeBee koji su osmislili platformu i mobilnu aplikaciju za korištenje električnih romobila kao novog koncepta prijevoza u gradu.

Kako je istakao direktor ove firme Dino Hajrić, vozači u Sarajevu, kao i u brojnim drugim gradovima suočavaju se s problemom gužvi u saobraćaju, ali i s pronalaskom parkinga, zbog čega su pokrenuli ovu aplikaciju.

Ministar Kalem je podržao ovu inicijativu te istakao kako je riječ o praktičnim prijevoznim sredstvima, čija upotreba ima brojne prednosti u vidu smanjenja gužvi u saobraćaju, manjeg korištenja vozila na fosilna goriva, a što podrazumijeva i čišći zrak.

"Ipak, prije davanja saglasnosti na širu upotrebu ove vrste prijevoznih sredstava, neophodno je zakonski regulisati njihovo prometovanje", naglasio je ministar Kalem.

Kazao je da su tim povodom već pokrenute odgovarajuće aktivnosti, u smislu pripreme prijedloga zakonske regulative kojom će se urediti ova oblast, te da će prijedlog uskoro biti proslijeđen na razmatranje Vladi i Skupštini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije