Ministar Admir Katica o prodaji vozila MUP-a i zaplijenjenim automobilima

Radiosarajevo.ba
Ministar Admir Katica o prodaji vozila MUP-a i zaplijenjenim automobilima
Foto: Vlada KS / Admir Katica

Na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice Skupština Kantona Sarajevo ovlastila je Ministarstvo da putem javne licitacije izvrši prodaju 52 vozila koja se ne mogu koristiti zbog starosti, neispravnosti ili oštećenja prouzrokovanih u saobraćajnim nezgodama i čija popravka nema ekonomske opravdanosti, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Skupština KS o prodaji 52 havarisana ili neispravna vozila MUP-a

Novčana sredstva ostvarena prodajom vozila će se uplatiti u Budžet Kantona Sarajevo.

 "U februaru ove godine formirao sam Radnu grupu koja je izvršila analizu stanja motornih vozila koja pripadaju Upravi policije i Upravi podrške Ministarstva unutrašnjih poslova. Utvrđeno je da ima 52 takva vozila, a koja su smještena na parking prostoru u Poligonskoj ulici u Butmiru koje je od U.G. BIHAMK zakupio i koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministarstvo od 2011. godine mjesečno plaća 5.500 maraka zakupnine BIHAMK-u za najam oko pet i po duluma ovog parkinga. U protekloj godini u skladu s Planom nabavki raspisan je tender na koji se ponovo prijavio samo BIHAMK," kazao je Katica.

Prema njegovim riječima smanjenjem broja motornih vozila u Butmiru smanjuje se i potrebna parking površina kao i finansijski izdaci odnosno plaćanje zakupa.

U Butmiru se trenutno nalazi oko pet stotina vozila, koja su privremeno oduzeta ili za koja se već duži vremenski period čekaju odluke Tužilaštva Kantona Sarajevo, te nadležnih sudova.

Ali, taj broj se mijenja jer svakodnevno stižu nova vozila, ukazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 "Radna grupa, između ostalog, utvrdila je da se na parkingu u Butmiru nalaze i 24 motorna vozila oduzeta po osnovu počinjenih carinskih prekršaja. Imajući u vidu da vozila koja su oduzeta po osnovu kršenja carinskih propisa nisu u nadležnosti organa unutrašnjih poslova za bilo koju dalju pravnu radnju, predložili smo da ta 24 motorna vozila preuzme Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Regionalni centar Sarajevo te sa istima dalje postupa u skladu sa propisima kojima je uređeno postupanje carinskih organa u ovakvim i sličnim situacijama. Nakon više urgencija od Ministarstva unutrašnjih poslova i Radne grupe Uprava za indirektno oporezivanje obećala je za nekoliko dana preuzeti vozila", pojasnio je ministar Katica.

Vozila za koje traju sudski postupci po izvršenim krivičnim ili prekršajnim djelima i za one koje je pravosnažnom presudom sud naložio prodaju bit će prodata, ali za razliku od vozila Ministarstva unutrašnjih poslova ona neće moći biti registrovana o čemu će kupci u Javnom pozivu biti obaviješteni, objasnili su.

Mogu se samo koristiti za prodaju dijelova.

 "Sudski postupci po pitanju motornih vozila dugo traju, a imamo i situacije kada su postupci okončani, a da pri tome sud nije utvrdio sudbinu oduzetog vozila. Iz tog razloga Ministarstvo je zatražilo da Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo u Radnu grupu delegira svog predstavnika kako bi navedeni problem riješio. Ministarstvo pravde dostavilo je ime svog predstavnika i u narednom periodu za svaki predmet pojedinačno nastojat će od suda dobiti dopuna presuda, jer su ta vozila smještena godinama i niko osim Ministarstva unutrašnjih poslova ne plaća zakupninu. Osim toga, tu su i nađena ukradena vozila, koja uredno obaviješteni vlasnici nisu preuzeli. Za takva i slična vozila Ministarstvo će Vladi predložiti donošenje uredbe o načinu njihovog uništenja kako bi se smanjio broj deponovanih vozila", naglasio je ministar Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije