Medicinski fakultet: Netačno je da studenti medicine nemaju pravo glasa

Radiosarajevo.ba
Medicinski fakultet: Netačno je da studenti medicine nemaju pravo glasa
Povodom novonastale situacije na Medicinskom fakultetu i onemogućavanja prava glasa studentima, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu obratio se javnosti.

Naime, prije nekoliko dana inspektor za visoko obrazovanje je poništio odluku o učešću studenata na sjednicama Nastavno-naučnog vijeća na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. 

Predsjednik SPUS-a Merim Serdarević je rekao na današnjoj konferenciji za medije kako su studenti pod stalnim pritiskom neakademskog osoblja na Medicinskom fakultetu. Serdarević je apelirao na Vladu KS-a i nadležne da iskoriste svoje ovlasti kako bi spriječili ucjene i prijetnje studentima na ovom fakultetu.
 
Tim povodom oglasio se Medicinski fakultet koji je naveo da je netačno da je "onemogućeno pravo glasa" kao i to da je "inspektor za visoko obrazovanje poništio odluku o učešću studenata na sjednicama Nastavno-naučnog  vijeća na Medicinskom fakultetu u Sarajevu".

"Naime, takva odluka ne postoji niti je ikada postojala, kao ni akt inspektora za visoko obrazovanje kako je to u gore navedenoj izjavi predstavljeno", rekli su sa Medicinskog fakulteta.

"Istina je da je inspektor za visoko obrazovanje dana 19.10.2017.godine donio Rješenje kojim je zabranio primjenu člana 2. Pravilnika o radu Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i istovremeno naložio formiranje Nastavno-naučnog vijeća u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju,  te pravilnu primjenu člana 135. stav 1. i 2. navedenog Zakona i to sve u roku od 15. dana", naveli su.

Kako su naveli, postupajući po gore navedenom Rješenju inspektora za visoko obrazovanje, v. d. dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, sazvala je 13. redovnu sjednicu Nastavno-naučnog vijeća u skladu sa članom 135. stav 1. i 2. navedenog Zakona čime je sastav Nastavno-naučnog vijeća ustvari proširen za određeni broj akademskog osoblja. Pri tome prava studenata na učešće u radu ovog tijela Fakulteta uopće nisu tretirana navedenim Rješenjem inspektora, niti bilo kakvim postupcima rukovodstva Fakulteta.

Također, dodali su da 13. redovna sjednica nije održana jer nije  bilo kvoruma za održavanje iste i to u dva pokušaja, odnosno ista je bila zakazana za 27.10.2017.godine i zbog nedostatka kvoruma odložena za 31.10.2017.godine kada ponovo nije održana zbog nedolaska većine članova Nastavno-naučnog vijeća iz reda kako akademskog osoblja, tako i predstavnika studenata.

"Gornji navodi Predsjednika SPUS-a su netačni i paradoksalni jer su upravo studenti svojim neodazivanjem na uredno dostavljene pozive za učešće na gore navedenoj sjednici i to u oba zakazana termina, postali učesnici u opstruiranju rada Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

To dokazuje da su netačni navodi 'da su studenti pod pritiskom neakademskog osoblja', jer se sjednice Nastavno-naučnog vijeća nisu mogle održati zbog nedolaska akademskog osoblja kojem su se studenti pridružili. Očigledno je da su studenti ponovo instrument za postizanje već ranije prepoznatih interesa određenih struktura van rukovodstva ovog Fakulteta.

Netačni su navodi da postoji bilo kakav pravni vakum' niti da se pokušavaju održati 'nelegalne sjednice', kao ni da je navedenim Zakonom utvrđen bilo kakav procenat učešća studenata u radu ovog tijela.

Upravo suprotno, od momenta kada je sastav Nastavno-naučnog vijeća usklađen sa novim Zakonom o visokom obrazovanju, došlo je do situacije da se sjednice ovog tijela ne mogu održati iz razloga nedolaska njegovih članova.

Na ovaj način, odnosno nedolaskom na zakazane sjednice Nastavno-naučnog vijeća od strane većine članova, uključujući i studente, došlo je do situacije u kojoj je onemogućen rad ovog tijela koji između ostalog uključuje i donošenje niza pravnih akata pa tako i Pravilnika o svom radu i odluka po eventualno postavljenim studentskim zahtjevima", navodi se u saopćenju Medicinskog fakulteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije