Lokalni izbori 2024 | Općina Stari Grad: Novi (stari) načelnik, a evo i glasova za Općinsko vijeće

0
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Općina Stari Grad: Novi (stari) načelnik, a evo i glasova za Općinsko vijeće
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lokalni izbori 2024

U Bosni i Hercegovini su u nedjelju, 6. oktobra 2024. godine održani su lokalni izbori. Birališta su bila otvorena do 19 sati, a već nakon izvjesnog vremena, iz štabova stranki u Bosni i Hercegovini počeli su pristizati prvi rezultati. 

Ovo su bili osmi lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine. 

Lokalni izbori održavaju se svake četiri godine i uključuju izbor općinskih načelnika i gradonačelnika koji su odgovorni za vođenje općinske, odnosno gradske administracije te implementaciju odluka lokalnog vijeća koje čine zakonodavno tijelo na tom nivou vlasti.

Zelenski poručio iz Dubrovnika: " Napravili smo plan. Ako se ovo desi, Putin će izgubiti svoju moć'

Zelenski poručio iz Dubrovnika: " Napravili smo plan. Ako se ovo desi, Putin će izgubiti svoju moć'

Prema posljednjim informacijama, SDP ima najviše glasova za općinsko vijeće Stari Grad, gdje je dobilo 2,523 glasa, odnosno 24,31 posto od svih glasova. Druga je SDA sa 2.300 glasova na ovoj općini, a to je u procentima 22,16 od sveukupnog broja glasova. Narod i Pravda su dobili 1.329 glasova prema CIK-u, a to je u procentima 12,80 posto. Demokratska fronta - DF je dobila 1.314 glasova, odnosno 12,66 posto. Naša stranka je dobila 711 glasova, odnosno 6,85 posto. 

Općinsko vijeće Stari Grad
CIK: Općinsko vijeće Stari Grad

Što se tiče načelnika u općini Stari Grad, nepromijenjeno stanje - načelnik je Irfan Čengić, koji se kandidovao ispred SDP-a, a podržala ga je Naša Stranka, Narod i Pravda, te Demokratska Fronta. Protukandidat mu je bio Dženan Selimbegović ispred SDA. 

Općina Stari Grad
CIK: Općina Stari Grad

Prema rezultatima objavljenim na oficijalnoj stranici CIK-a, Irfan Čengić je dobio 7.476 glasova, odnosno 64,37 posto sveukupnih glasova, dok je Dženan Selimbegović dobio 4.139 glasova, odnosno 35,63 posto. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije