Ležeći policajci bit će izgrađeni pored tri osnovne škole na Dobrinji

K. S.
Ležeći policajci bit će izgrađeni pored tri osnovne škole na Dobrinji

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo nedavno je objavila tender za odabir izvođača radova za smirivanje saobraćaja u blizini osnovnih škola Ćamil Sijarić, Skender Kulenović i Osman Nuri Hadžić u naselju Dobrinja.

Praktično radi se o izgradnji ležećih policajaca koji bi trebali usporiti saobraćaj pored navedenih škola, jer, prema mišljenju nadležnih u Direkciji za puteve KS, ograničenje brzine samo po sebi nije dovoljno. Vozači ne poštuju saobraćajne znakove, pa se moralo pristupiti sa dodatnim mjerama.

Kako je za Radiosarajevo.ba objasnio stručni savjetnik u Direkciji za puteve KS Ismar Jusufspahić, nakon što se provede postupak javne nabavke, rok za izvođenje radova će biti najviše 30 dana, a procijenjena vrijednost iznosi 70.000 KM.

“Predviđeno je postavljanje umjetnih izbočina na kolovozu (ležećih policajaca), sa pratećom horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom a prema Projektu smirivanja saobraćaja koji je prethodno izrađen”, napomenuo je naš sagovornik.

Pojašnjava da će prije izgradnje samih ležećih policajaca morati biti saniran kolovoz, koji je u lošem stanju sada.

Roditelji djece koja idu u ove tri dobrinjske osnove škole godinama su upozoravali na brzu vožnju i da djeca imaju problem prelaska ceste. Nemali broj saobraćajnih nesreća desio se upravo u blizini tri navedene osnovne škole.

Jusufspahić kaže da je primjetno da na navedenim lokacijama određeni broj vozača ne poštuje signale i saobraćajne propise, tako da je pored mjera koje ćemo sprovesti potrebno uključivanje i MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije