Sarajevo: Na popravak tramvajskih nadstrešnica čeka se i do 20 dana

L. K.
Sarajevo: Na popravak tramvajskih nadstrešnica čeka se i do 20 dana
FOTO: Radiosarajevo.ba / Tramvajsko stajalište Remiza - Fotografirano 14. 5. 2018.

Redakciji portala Radiosarajevo.ba su se 9. maja javili građani koji su ogorčeni što nadstrešnica na tramvajskoj stanici kod Remize u Sarajevu ni sedam nakon saobraćajne nesreće nije popravljena. Naime, metalna nadstrešnica na tramvajskoj stanici je uništena zbog saobraćajne nesreće te je polomljeno i staklo.

Radiosarajevo.ba je objavio vijest o tome, gdje su građani glavnog grada krivicu tražili u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) GRAS. Građani su isticali da se neko može povrijediti zbog polomljenog stakla, ali da je ugrožena i sigurnost vozača zbog mogućnosti puknuća gume na dijelove stakla.

Glasnogovornica GRAS-a Samira Kadić je za Radiosarajevo.ba rekla: Građani ne trebaju krivca tražiti u GRAS-u, to nije naša nadležnost, upućujući nas na Direkciju za puteve Kantona Sarajevo.

Iz Direkcije za puteve KS-a su, na naš upit čija je nadležnosti tramvajskih nadstrešnica, odgovorili:

"Nadstrešnice na tramvajskim stajalištima, kao i autobuskim i trolejbuskim stajalištima koje se nalaze na saobraćajnicama u nadležnosti Direkcije za puteve Kantona Sarajevo održava firma Femetall d.o.o. iz Zenice. Bitno je napomenuti i da se određeni broj nadstrešnica nalazi u vlasništvu firme Europlakat d.o.o., te da su one predmet sudskog spora između navedene firme i Kantona Sarajevo. Održavanje površina na koje se postavljaju nadstrešnice, shodno članu 6. stav (3) Zakona o komunalnoj čistoći (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 14/16), održavaju preduzeća ili druga pravna lica koja te površine koriste odnosno kojima upravljaju, u ovom slučaju operator usluge javnog prevoza putnika u tramvajskom saobraćaju KJKP Gras.“

Što se tiče nadstrešnice koja je bila sporna, iz Direkcije za puteve KS-a navode: "Po pitanju nadstrešnice na tramvajskom stajalištu Alipašin Most (Remiza), Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je odmah po saznanju da je oštećena, dana 7. maja 2018. godine, uputila nalog  izvođaču radova održavanja firmi Femetall d.o.o. da se izvrši sanacija, tj. izrada i postavljanje nove nadstrešnice. S obzirom na to da ni nakon sedam dana, nije došlo do realizacije, 15. maja 2018. godine, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je i telefonski upozorila da je pod hitno potrebno postupiti po nalogu.“

Kontaktirali smo i zeničku firmu Femetall d.o.o u vezi s ovim pitanjem. Za Radiosarajevo.ba su iz ove firme o ovom konkretnom slučaju rekli: "Dugi niz godina na obostrano zadovoljstvo sarađujemo s Ministarstvom saobraćaja, Direkcijom za puteve KS-a, s tim da je u vrijeme obavljanja funkcije direktora gospodina Nermina Drnde, međusobna saradnja i komunikacija u određenoj mjeri bila narušena. S obzirom na to da je u međuvremenu došlo do smjene nadležnih osoba s velikim zadovoljstvom ćemo nastaviti ispunjavati sve Ugovorom preuzete obaveze. Pomenuto stajalište će već 17. maja 2018 godine biti uklonjeno i u najkraćem mogućem roku biti postavljeno drugo.“

Iz uviđaja tramvajske stanice 17. maja, može se zaključiti da je staklo pokupljeno sa stajališta i ceste, no ne potpuno s tračnica, nadstrešnica nije popravljena. Pritom, dvije stanice niže prema  centru, ponovo imamo slučaj polupanog stakla, ovaj put na autobuskom stajalištu.

ramvajska stanica Remiza: fotografirano 17. 5. 2018. - undefined

Radiosarajevo.ba: Tramvajska stanica Remiza: fotografirano 17. 5. 2018.

Zaključak je da se zbog određenih neslaganja između Direkcije za puteve KS i ugovorne firme za održavanje nadstrešnica, konkretno tramvajske Remiza, duže čekalo na popravak, no staklo koje je bilo posvuda na navedenoj tramvajskoj stanici je prema Direkciji za puteve ipak bilo u nadležnosti GRASA-a. Nadajmo se da se na sklanjanje stakla na autobuskom stajalištu neće čekati ovoliko dugo - kao što je to bio slučaj s tramvajskom stanicom Remiza.

 Autobuska stanica na Alipašinom Polju: fotografirano 17. 5. 2018. - undefined

Radiosarajevo.ba:  Autobuska stanica na Alipašinom Polju: fotografirano 17. 5. 2018.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije