Ledeni dani i minusi: Iz sarajevskog Vodovoda uputili apel građanima

Fena
Ledeni dani i minusi: Iz sarajevskog Vodovoda uputili apel građanima
Snježne padavine i veoma niske temperature zraka u posljednjoj sedmici prouzrokovale su otežano vodosnabdijevanje, veliki broj kvarova na vodomjernim garniturama i vodovodnim instalacijama, kao i na glavnim cjevovodima.

Uprava KJKP “Vodovod i Kanalizacija” čini sve da se problemi prevaziđu, te je unutrašnjom preraspodjelom ljudskih resursa, mehanizacije i ostalih vozila iz službi, prevashodno iz Pogona “Kanalizacija”, koji u ovom periodu godine imaju smanjen obim aktivnosti, oformljeno nekoliko ekipa.

Tako je oformljeno deset ekipa za rad na terenu pri Službi za održavanje vodovodne mreže i objekata, deset ekipa pri Službi vodomjera i dezinfekcije vode, te četiri ekipe za zatvaranje vode u dnevnoj smjeni pri Službi za proizvodnju i distribuciju vode, a naredni vikendi su za sve zaposlene radni. 

Zbog teških vremenskih uvjeta, od početka ove godine pa do danas, Služba vodomjera i dezinfekcije vode, imala je preko 300 intervencija vezanih za smrznute vodomjere, puknuta stakla, a dnevno ima više od 40 intervencija na vodomjerima. Ustanovljeno je, da u 90 posto slučajeva vodomjeri nisu adekvatno zaštićeni.

Iz ViK-a apeliraju na građane da vodomjere i otkrivene cijevi oblože odgovarajućim termoizolacijskim materijalom: stiropor, staklena vuna, stare deke i sl. Sve vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom potrebno je isprazniti, kao i, ako je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije.

U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada, te je ovaj trošak mnogo manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon sto se voda zaledi.

Korisnicima koji primijete da su ostali bez vode savjetuju da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil, koji nije moguće okrenuti, upućuje, da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena, a najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem.

Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena. Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije.

Stoga upozoravaju građane i upravitelje zgrada, da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite, koje će evidentno utjecati na to, da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera.

Iz ViK-a napominju da interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera, a za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te bi dobro bilo da još jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija.

Ako korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim osobama - vodoinstalaterskim firmama i upraviteljima. Upućen je poziv i upraviteljima da pojačaju svoje aktivnosti u zgradama kolektivnog stanovanja, jer su instalacije u zgradama njihova odgovornost i odgovornost vlasnika stanova.

Još jedan od razloga zaleđivanja cijevi su i tehnički neispravni priključci. Tehnička ispravnost priključaka podrazumijeva dubinu cjevovoda od 80 cm, te udaljenost od glavnog cjevovoda 5 metara. Ispravnost priključka ugrožavaju i bespravno izgrađeni objekti, kao sto su: potporni zidovi, šupe, garaže i dr.

"Trenutno, na sistem vodosnabdijevanja utječu jako niske temperature, zbog čega je isporuka vode s izvorišta smanjena, pa smo primorani da uključimo noćno obaranje pritiska u pojedinim dijelovima grada, više nego je to uobičajeno.

Pri intervencijama na zaleđenim priključnim cjevovodima, neočekivano su velike dubine zemlje, koje su zaleđene. Samim tim je otežano pristupiti zaleđenim cijevima kako bismo uopće pristupili osposobljavanju zaleđenih priključnih cijevi a koje su u nadležnosti održavanja VIK-a, što znači do prvog ventila u šahtu", saopćeno je iz Službe informisanja KJKP ViK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije