KS će izraditi i kartu opasnih mjesta s ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju

Radiosarajevo.ba
KS će izraditi i kartu opasnih mjesta s ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju
Foto: Vlada KS / Na sjednici Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama u KS

Pravilnik o načinu definisanja i identifikaciji opasnih mjesta, načinu i kriterijumima za utvrđivanje prioriteta i otklanjanju opasnih mjesta usvojen je jučer na sjednici Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.

Dodaje se da je ovaj pravilnik prvi koji je donešen u Federaciji Bosne i Hercegovine, a pripremili su ga Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS.

U radu sjednice učestvovali su ministar saobraćaja Adnan Šteta koji je i predsjedavajući ovog vijeća, te ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Kako je pojasnio ministar Šteta, Vijeće je radno savjetodavno tijelo Vlade Kantona Sarajevo, formirano s ciljem potsticanja preventivnih i drugih aktivnosti u oblasti sigurnosti saobraćaja i razvijanja saobraćajne kulture sudionika u saobraćaju na cestama.

„Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu i Program rada Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu, kojima je obuhvaćena dvadeset i jedna aktivnosti, a među kojima su, između ostalih, tematska vježba na terenu 'Siguran saobraćaj u zoni radova na cesti', Kampanja javnog informisanja 'I ja koristim autosjedalicu', realizacija projekta 'Prvačiću, budi vidljiv', Kampanja javnog informisanja 'Koristi sigurnosni pojas bez izgovora', realizacija projekta 'Sigurni putevi do škola', vježba spašavanja povrijeđenih u saobraćajnoj nezgodi 'Zlatni sat', obilježavanje 'Evropske sedmice mobilnosti' i Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, Istraživanje stanja tehničke ispravnosti vozila u Kantonu Sarajevo, organizacija stručne konferencije o stanju sigurnosti u saobraćaju i druge“, pojašnjeno je.

Dodaje se da je također usvojen i prijedlog izrade karte opasnih mjesta, a sve s ciljem povećanja sigurnosti i prevencije svih učesnika u saobraćaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije