Konaković o odluci Ustavnog suda: Na površinu izbili birokrate koji štite korupciju

Radiosarajevo.ba
Konaković o odluci Ustavnog suda: Na površinu izbili birokrate koji štite korupciju
Foto: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Odluku Ustavnog suda da Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo proglasi neustavnim su komentarisali predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministirca prave i uprave ovog kantona Lejla Brčić.

Konaković je preko svojeg Facebook profila poručio da postoje oni koji podržavaju i oni koji ne podržavaju Zakon.

"Trenutno se dijelimo na one koji svim silama žele da se donese i primjenjuje Zakon, da političar u Kantonu Sarajevo moraju dokazati svoje porijeklo svoje i imovine bliskih srodnika, i one druge koji svim silama pokušavaju da se takav Zakon ne primjenjuje", napisao je.

Smatra da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odnosno Federalni ministar rada i socijalne politike, dopremijer Vesko Drljača pokušavaju zaustaviti antikoruptivne procese i traže načine kako da zaustave provjeru imovine.

"Dobro je da ovakvi procesi na površinu izvuku sve ove bogate birokrate koji štite korupciju. Mi ćemo se protiv takvih boriti dok smo živi. A imovina će se u Kantonu Sarajevo provjeravati koliko god se to vama ne sviđalo", zaključio je Konaković.

Mistrica Brčić je podsjetila da su u izradi Zakona učestvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hecegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i OSCE.

Navela je da im je cilj bio da Zakon bude usaglašen sa standardima Evropske unije.

"“Zakon nije neustavan i u cijelosti ostaje na snazi, ali očekujemo da će biti upućena i apelacija s Federalnog nivoa”, ukazala je ministrica Brčić.

Kako je navedeno u saopštenju, Federalni ministar Drljača je podnio zahtjev kojim je osporavao pojedine odredbe zakona koje se tiču pojma bliskih srodnika u odnosu na definicije iz Porodičnog zakona i nadležnosti ureda za provedbu zakona u kontekstu tih odredbi.

Lejla Brčić - undefined

Foto: Vlada KS: Lejla Brčić

“Zakon nije osporavan u smislu svrhe, njegove primjene na nosioce javnih funkcija,  eventualne nadležnosti za donošenje zakona ili procedure donošenja. I ukoliko se desi da pojedine odredbe budu osporene u eventualnom postupku po apelaciji, Zakon ostaje na snazi, dodala je Brčić.

Ministrica Brčić ističe da je donešeni Zakon kvalitetan, usaglašen sa sličnim pravnim rješenjima u zemljama regije, kao i da je u potpunosti u duhu pravnih standarda Evropske unije.

Pozdravila je pravo i mogućnost pojedinaca i institucija na korištenje ustavom i zakonom garantovanih prava na preispitivanje pojedinih normi, te istakla da je sigurna da ce Zakon veoma brzo pokazati prve efekte i rezultate, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije