Uživanje uz ribolov i zaštitu okoline

Radiosarajevo.ba
Uživanje uz ribolov i zaštitu okoline
Radiosarajevo.ba / Sportsko ribolovno društvo Miljacka
Sportsko ribolovno društvo Miljacka nastalo je 2012. godine.

S ciljem da promijeni izuzetno loše stanje s rijekom Miljackom u njenom gornjem toku grupa stanovnika iz općine Stari Grad, inače velikih ljubitelja prirode i ribolova, okupila se na Bentbaši i formirala udruženje građana Sportsko ribolovno društvo Miljacka.

„Namjera udruženja nije bila kritizirati druge, ni Grad, ni Općinu. Evidentno je da su se sporadično odvijale aktivnosti na obalama Miljacke (uređenje korita, čišćenje obala, stihijsko, neplansko poribljavanje) u organizaciji Općine Stari Grad. Rezultati su bili evidentni, ali kratkotrajnog karaktera što je i normalno s obzirom na to da je Miljacka samo jedan od gorućih problema općine", poručuju iz ovog Udruženja.

Zato su odlučili sami poduzeti korake. 

Društvo svoje aktivnosti provodi na ribolovnoj stazi Almir Hrelja a redovno organizira i akcije čišćenja u koje nastoje uključiti i najmlađe, sve s ciljem razvoja i jačanja svijesti o važnosti zaštite okoline i promocije ribolova.

„Ove godine nam je u planu pored nekoliko poribljavanja staze i izgradnja odmarališta na kojem će biti izgrađena ribarska kućica i hladnjak gdje bi ribolovci mogli odmoriti od ribolova, ručati i družiti se“, najavio je predsjednik SRD Miljacka Kenan Hajdarević.

Jučer su članovi društva organizirali druženje, nekoliko fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji.

Bistro!

Rijeka Miljacka, kažu, kičma je našeg Sarajeva. Duga je 35,9 kilometara, a nastaje nastaje spajanjem Paljanske Miljacke i Mokranjske Miljacke.

Glavno izvorište Paljanske Miljacke nalazi se na Ravnoj planini. Izvire iz više izdana koji uglavnom nastaju akumuliranjem površinske vode koja propada kroz pukotine krečnjačkog terena Ravne planine. Svi ovi izdani i vrela obrazuju Paljanku Miljacku koja na svom putu kupi vodu još nekoliko stalnih i povremenih izvora. 

Mokranjska Miljacka izvire iz pećine u Kadinom selu kod Pala na 1135 metara nadmorske visine i duga je 20,5 kilometara.

Smatra se da u gornjem toku, od Bentbaše uzvodno, ima potočne pastrmke, klijena, sapače i gage. Također, ima i riječnog raka, tako da je ona u tom dijelu još uvijek relativno čista.

Prema pričanjima starijih Sarajlija nekada su Miljackom plivali i lipljen, mrena i mladica, a njene obale su bile mjesto prvomajskih uranaka, porodičnih izleta i omiljena kupališta mlađih Sarajlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije