Komunalna preduzeća u Sarajevu spremna za prve pahulje

J. Ć.
Komunalna preduzeća u Sarajevu spremna za prve pahulje
Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, već naredne sedmice u naše krajeve mogle bi stići prve pahulje.

Za održavanje gradskih saobraćajnica i ove godine zadužena je Zimska služba Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Rad, a kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao Mirza Ramić glasnogovornik ovog javnog preduzeća, sve je spremno za zimu. 

"Još od septembra vršimo dinamičke pripreme kad je u pitanju rad Zimske službe. Ono što je trenutno aktuelno jeste da se vrši finalna provjera svih motoričkih i hidrauličnih dijelova", kazao je Ramić.

Dodao je također da KJKP Rad raspolaže s 49 specijalnih vozila koja će na ulicama Sarajeva čistiti snijeg, ali ukoliko obim padavina bude veći, i na ostala vozila će se postaviti plugovi kako bi mogli čistiti.

"Ono što je bitno jeste da imamo dovoljne količine posipnog materijala. Kada je u pitanju industrijska sol, frakcija i kalcijum hlorid koji se koristi za mokri rastvor, treba napomenuti da KJKP Rad ima stalne kontakte s Federalnim hidrometeorološkim zavodom. Kad su u pitanju sniježne padavine raspolažemo informacijama da ih neće biti na dijelovima koji se nalaze ispod 1.000 metara nadmorske visine", istaknuo je Ramić. 

Kako saznajemo, i preduzeće KJKP Park je izvršilo sve pripreme za najavljenu zimu. 

pionirska_dolina_zivotinje_rsa11.JPG - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Što se tiče naše mehanizacije koja će zajedno s našim radnicima biti na terenu, a kako je propisano programom, kada sniježni prekrivač bude iznad 10 centimetara oni će biti angažirani na čišćenju snijega parkovskih staza, stepeništa, mobilijara, platoa i slično", kazala je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica KJKP Park Aldijana Hamza.  

Naravno, iste te staze, stepeništa i platoi bit će tretirani i posipnim materijalom. 

pionirska_dolina_zivotinje_rsa28.JPG - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Bez obzira kakve vremenske nepogode zahvatile ovo područje, građani znaju da smo već na terenu tokom samih padavina i radimo na zaštiti i sprečavanju lomova na odraslim stablima. Što se tiče najave sniježnih padavina za narednu sedmicu bit će malo problema, jer je još uvijek lisne mase ostalo na krošnjama stabala, te ukoliko snijeg padne postoji mogućnost određenih lomova i materijalne štete na stablima. Tako da apeliramo na sve građane, ukoliko krenu sniježne padavine ne parkiraju svoje automobile ispod stabala niti blizu parkovskih površina, jer se mogu desiti velike štete", naglasila je Aldijana Hamza. 

Još jednom je napomenula da su ekipe KJKP Parka svakako spremne, u pripravnosti, te u slučaju velikih padavina bit će na terenu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije