KO SDA Sarajevo: Koliko još ljudskih života trebamo izgubiti da se Trojka posveti sigurnosti građana

11
Radiosarajevo.ba
KO SDA Sarajevo: Koliko još ljudskih života trebamo izgubiti da se Trojka posveti sigurnosti građana
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Faruk Kapidžić

Kantonalni odbor SDA Sarajevo, u saopćenju koje potpisuje predsjednik KO Faruk Kapidžić, kritikovao je sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo nakon ranjavanja djevojke na Baščaršiji.

"Posljednja pucnjava na Baščaršiji i ranjavanje djevojke nije kulminacija narušene sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo već njen kontinuitet, što stranke Trojke i njihovi partneri u vlasti uporno ignorišu skrivajući se od odgovornosti i podređujući sigurnost građana svom komforu.

Činjenica da u posljednjih nekoliko mjeseci u Kantonu Sarajevo imamo dvocifren broj pucnjava, pa čak i ubistava, ne potvrđuje samo da je sigurnosna situacija katastrofalna već i da izostanak bilo kakvih mjera s ciljem preveniranja nasilja ohrabruje kriminogene osobe koje se više uopšte ne ustručavaju koristiti vatreno oružje na javnim mjestima", naveli su.

Na 30 kilometara od BiH gradi se turističko čudo

Na 30 kilometara od BiH gradi se turističko čudo

Ubistva Farisa Pendeka, Emire Maslan, Esada Šatare, mafijaška likvidacija Harrisa Österdahla, javnosti nikada razjašnjeni slučaj pronalaska tijela sa kesom na glavi u Miljacki, te niz pucnjava i ranjavanja u ugostiteljskim objektima i ostalim javnim mjestima za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića nisu dovoljan razlog za sazivanje hitne tematske sjednice, a za Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu podstrek za poduzimanje mjera koje će zaustaviti talas nasilja - kažu iz SDA.

"Pitanje koje se nameće jeste koliko još ljudskih života trebamo izgubiti da „Trojki“ na dnevni red umjesto kadroviranja, tenderisanja i trošenja javnog novca dođe i pitanje sigurnosti naših građana.

Pri tome svakodnevno svjedočimo i divljanju vozača na gradskim saobraćajnicama, sa nerijetkim epilogom u vidu smrtnih posljedica ili teških povreda pješaka, na što je vlast 'reagovala' učešćem na protestima, obećanjima i bez ikakvih konkretnih poteza koji će spriječiti takvo ponašanje.

S obzirom da Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova očigledno ne žele ili nisu u stanju riješiti ovaj problem, zahtijevamo od predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića da konačno prestane odbijati sazivanje vanredne tematske sjednice na kojoj će se utvrditi konkretni koraci koji će unaprijediti sigurnost u Kantonu Sarajevo", saopćili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije