Ko kontrolira higijenu kolica i košara u sarajevskim supermarketima

S. Š.
Ko kontrolira higijenu kolica i košara u sarajevskim supermarketima
Pixabay / Ilustracija
Bez obzira na to jesmo li u prodavnici ili supermarketu, sastavni dio naše (kupoholičarsko-potrošačke) svakodnevice jesu košare ili kolica u koje ćemo staviti namirnice i sve drugo što treba jedno domaćinstvo.

Njihova korisnost nije upitna, ali je njihov izgled nekada toliko (blago rečeno) nehigijenski da ste se sigurno morali zapitati da li ih iko kontrolira.

Zanimljivo je da kontrola kolica i košara u prodavnicama i supermarketima nije posebno propisana zakonskim propisom, ali s obzirom na to da je riječ o površinama koja dolaze u kontakt s hranom, to je sastavni segment, kako redovnih, tako i usmjerenih kontrola sanitarno-higijenskih uvjeta objekata, koje vrše kantonalni sanitarni inspektori.

"Svakodnevnom tekućom dezinfekcijom, koju provode subjekti nadzora, obuhvaćene su sve radne površine koje dolaze u dodir sa hranom i kupcima, pribor i oprema, koja podrazumijeva i korpe", rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić.

U Inspektoratu sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije do sada nije zabilježen slučaj prijave koja se odnosila na higijenu kolica i košara, niti su inspektori konstatirali slučajeve zbog kojih bi poduzimali upravne ili prekršajne mjere, saznali smo iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

"S obzirom na da smo svi kao kupci dužni poštovati predviđene mjere higijene, veoma je važno kako i sami postupamo s namirnicama koje stavljamo u korpu. Dakle, savjestan kupac namirnice koje se ne moraju termički obrađivati, kao što su npr. peciva i hljeb, dodatno će zaštititi namjenskim kesicama, a namirnice poput voća i povrća svakako zahtijevaju pranje i termičku obradu, čime se svaka mogućnost zaraze radi eventualno lošije higijene korpe otklanja", zaključila je glasnogovornica Brdarić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije