Kazne za prekršaje veće od dva miliona KM

Hajrija Avdić
Kazne za prekršaje veće od dva miliona KM
„Prijavite i platite porez za svoju sadašnjost i budućnost! Učinite korak za domovinu i pravednije društvo“, poruka je iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Poznato je da mnogi "zaobilaze" plaćanje poreza a to su pokazali i pojačani inspekcijski nadzori u posljednjim mjesecima na području cijele Federacije BiH. Inspekcijskim nadzorom bili su najviše obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

„Porezna uprava Federacije BiH pojačat će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima“, poručuju iz Porezne uprave.

U sklopu pojačanih inspekcijskih nadzora Federalna uprava za inspekcijske poslove na području svih deset Kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine od 13. aprila do 24. jula vršila je pojačane inspekcijske nadzore u unutrašnjoj i prekograničnoj kontroli, kako samostalno tako i u saradnji sa kantonalnim inspekcijskim organima, kazao je Feni stručni savjetnik u Kabinetu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Edin Čengić.

S obzirom na činjenicu da je pojava rada "na crno" najčešća kada su u pitanju sezonski građevinski radovi, ugostiteljstvo, turizam i obrt, fokus aktivnosti, kako je kazao Čengić, bio je na kontroli tih oblasti.

Od 4.012 kontrolisanih uposlenika njih 503 zatečena su radno angažovano "na crno", a 41 radnik je tek prijavljen, zahvaljujući navedenim kontrolama, istakao je Čengić.

Pored navedenog, po Čengićevim riječima, pojačane aktivnosti provedene su i u pogledu dosljedne primjene i poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, a u okviru izvršenih kontrola vezanih za primjenu tog zakona ustanovljeno je da od 1.486 kontrolisanih subjekata njih 333 ne izdaju fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, dok ukupno 12 subjekta nadzora nema uopšte instaliran fiskalni uređaj.

Od 13. aprila do 24. jula izvršeno je 5.736 inspekcijskih i 97 kontrolnih nadzora. Sačinjen je 4.641 zapisnik i izdata 2.284 prekršajna naloga u finansijskom iznosu od 2.607.652 KM. 

A intenzivne aktivnosti suzbijanja rada bez odobrenja nadležnog organa, odnosno rada "na crno" provode i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. U okviru plana pojačanih inspekcijskih nadzora tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a kontroliraju i subjekte koji se bave turističkom djelatnosti u KS-u, a u protekla dva mjeseca obavljena su 64 inspekcijska nadzora. 

Inspektori na području Kantona Sarajevo ne miruju do kraja ljeta.

„Od početka mjeseca jula ove godine kontrolirano je 30 subjekata koji nude usluge smještaja, od kojih je kod devet njih konstatiran prekršaj, i to u šest slučajeva zbog neuplaćivanja boravišne takse na račun Turističke zajednice KS-a, dok tri subjekta nisu posjedovala rješenja za rad.

Zbog zabilježenih prekršaja Zakona o turizmu KS-a i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH inspekcijski organi izdali su 18 prekršajnih naloga u iznosu od 26.310,00.KM i devet rješenja, od čega šest o otklanjanju utvrđenih nedostataka i tri rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti“, rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić.

Kako je to bilo predviđeno planom aktivnosti tržišno-turističkih inspektora u mjesecu junu, kontrolirani su i turistički vodiči.

„Osam turističkih vodiča nije imalo odobrenje za rad i iskaznicu, kako je predviđeno Zakonom o turizmu KS-a. Kontrolirano je šest putničkih agencija, od kojih su za dvije agencije donesena rješenja o zabrani rada zbog neposjedovanje rješenja o ispunjavanju uvjeta“, kazala je Brdarić.

„Nastavljaju se intenzivni nadzori kantonalnih tržišno-turističkih i inspektora rada koji se realiziraju svakodnevno od osam do 24 sata“, istaknula je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić.

Prekršaji, koji se odnose na izdavanje fiskalnog računa i angažiranje radnika "na crno", mogu se sankcionirati samo kada ih na licu mjesta konstatiraju, inspektori su istakli i da je, posebno noću, njihov rad otežan. Tako se npr. nerijetko dešava da osobe koje rade "na crno" samovoljno napuštaju radna mjesta, odbijajući pokazati lična dokumenta, navodi se u saopćenju.

Bez obzira na otežavajuće okolnosti, inspektori KUIP-a su saglasni da u punom kapacitetu, svakodnevno, uključujući i dane vikenda, nastave pojačane nadzore svih pravnih i fizičkih osoba koja u Kantonu Sarajevo podliježu inspekcijskom nadzoru, bez ikakvih izuzetaka.

U posljednjih mjesec dana kantonalni tržišno-turistički i inspektori rada izvršili su ukupno 426 kontrola, od čega 145 kod pravnih i 281 kod fizičkih osoba. Na osnovu utvrđenog stanja izdali su 300 prekršajnih naloga u iznosu od 358.431,00 KM, te 134 osobe zatekli na radu u satusu "radnika na crno".

Tri taksi vozila isključena iz saobraćaja

Provodeći svakodnevne inspekcijske nadzore nad obavljanjem taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo saobraćajni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su, tokom mjeseca jula 2016.godine, izvršili ukupno 190 kontrola.

Zbog kršenja odredaba Zakona o taksi prijevozu KS inspektori su u tom periodu izdali 54 prekršajna naloga u iznosu od 31.000,00 KM, donijeli sedam rješenja o nalaganju mjera, a tri vozila su privremeno isključili iz saobraćaja.

Podnijeli su i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. 

Uz asistenciju pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo saobraćajni inspektori su i u toku mjeseca augusta nastavili intenzivne kontrole ovog vida prijevoza u dnevnim i noćnim terminima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije