KJKP Rad: Kako Sarajlije reagiraju na "blokadu točkova"?

Hajrija Avdić
KJKP Rad: Kako Sarajlije reagiraju na "blokadu točkova"?
U Kantonu Sarajevo u ovoj sedmici počela se primjenjivati nova uredba o nepropisno parkiranim vozilima.
Naime, na nepropisno parkiranim vozilima postavlja se naprava za blokiranje točkova i plaćanje dodatnog naloga, a na vozačevim vratima nalazi se i naljepnica kao upozorenje.

Za Radiosarajevo.ba iz KJKP Rad kažu da su pozitivne reakcije građana, posebno stanovnika ulica gdje se nalaze javni parkinzi, jer nisu mogli parkirati svoja vozila od nesavjesnih vozača koji su zloupotrebljavali parking-prostor.

"Mora se dodati da postoji dovoljan broj parking-mjesta u Kantonu Sarajevo, kapacitet parking-mjesta kojima raspolaže KJKP RAD je 2111, a pored toga su i parkinzi u privatnom vlasništvu i parkinzi u tržnim centrima gdje se brojka parking-mjesta prema slobodnoj procjeni rapidno povećava do 10.000", govori Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Mnogi građani i građanke i dalje ne znaju - šta uraditi ako ih dočeka upozorenje?

"Prvenstveno, nakon što se utvrde povrede stavki iz člana 27. nove Uredbe o organizaciji i načinu naplate parkinga u Kantonu Sarajevo, pristupa ostavljanju upozorenja, a ukoliko vozilo i dalje ostane na tom parking-mjestu u 'tolerantnom periodu' nakon prekoračenja važenja parking-karte, postavlja se blokada na točkove, na prednje vjetrobransko staklo doplatni nalog i naljepnica na vozačeva vrata kojim se obavještava da je kretanje vozila onemogućeno i koja je dalja procedura."

Ova mjera blokiranja točkova uvedena je kao mjera upozorenja prije nego što se aktivira "PAUK" služba i podigne automobil s parkinga.

"Osim navedenog, ovom Uredbom se želi podstaknuti korisnici usluga parkiranja da se pridržavaju propisa, jer u tom slučaju se neće primjeljivati sankcije, gledano s ekonomske, a i saobraćajne solidarnosti prema drugima koji su u potrebi za parkingom", kaže Ramić.

Građani su dužni kada primjete blokadu postupe prema ovom uputstvu:

"Prvo da izvrše uplatu doplatnog naloga, zatim pozovu 033/ 66 55 48 broj telefona i najdalje kroz 15 minuta se skidaju te lisice sa točkova uz prikazivanje validne uplate doplatnog naloga.

Napomena: Lisice su dizajnirane na način da ne oštećuju vozilo, već isključivo da izvrše blokiranje, ali ako vlasnik vozila pokrene svoje auto samoinicijativno i pored postavljene naljepnice, može doći do oštećenja, u tom slučaju KJKP Rad ne snosi krivicu!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije