Kazazović: Online najtransparentniji način upisa učenika u škole

Fena
Kazazović: Online najtransparentniji način upisa učenika u škole
Radiosarajevo.ba / Elvir Kazazović

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović ocijenio je danas pozitivnim online način upisivanja učenika u srednje škole koji je prvi put primijenjen u ovom kantonu, te istaknuo da su popunjena mjesta za zanatska kao deficitarna zanimanja i da je već u prvom roku upisano oko 87 posto učenika.  

Na pres-konferenciji ministar je taj način upisa okarakterizirao kao najtransparentniji i podsjetio da mu je prethodilo niz projekata kojima je uređena informatizacija u obrazovanju i stečeni ostali uvjeti za takvo što.

Istaknuo je pohvale tog sistema za koji kaže da je omogućio upis učenika u srednje škole u KS-u isključivo na osnovu objektivnih pokazatelja, te najavio dodatno unapređenje takvog načina upisa čime bi trebalo da budu eliminirani i manji problemi koji su zabilježeni ove godine.

Vjeruje da će isti način upisa u srednje škole zaživjeti i u ostalim dijelovima BiH.

Direktor Univerzitetskog tele-informatičarskog centra (UTIC) Elmedin Selmanović ističe da su administratori radili neprekidno, a sistem bio dostupan tokom oba upisna roka.

"Proces izračuna broja bodova funkcionirao je bez poteškoća, a rang liste formirane na osnovu tih bodova. Učenici koji su imali dovoljan broj bodova, upisali su škole koje su i željeli", naglasio je.

Istaknuo je prednost online upisa u odnosu na standardni način upisa kad su učenici predavali dokumente u određenu školu i čekali na rezultate.

Problem su im ove godine predstavljali ulazni podaci koji su kod nekih učenika bili pogrešni i to je bilo potrebno ispraviti. Kao prednost istaknuo je da su odsad objedinjeni podaci o upisanim učenicima u srednje škole kao i drugi podaci o njima što, kako je kazao, Ministarstvu može poslužiti za razne vrste analiza i pomoći im kod donošenja određenih odluka.

U oba konkursna roka u javne srednje škole na području Kantona Sarajevo upisan je 3.661 učenik (u prvom upisnom roku 3.181). U srednjim školama na području Kantona Sarajevo ostalo je oko 200 mjesta, a mogu konkurirati učenici koji nisu primljeni ni u jednu od srednjih škola u dva konkursna roka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije