Ministar Kazazović: Online sistem sprečava sve neregularnosti prilikom upisa

Hajrija Avdić
Ministar Kazazović: Online sistem sprečava sve neregularnosti prilikom upisa
Prvi rok za online upis u srednje škole na području Kantona Sarajevo okončan je u utorak 4. jula u 19 sati.

Online stranica upis.emis.edu.ba vjerovatno je bila najposjećenija stranica u toj satnici u Kantonu Sarajevo, jer je više od tri hiljade učenika i roditelja željelo provjeriti da li se nalaze na listi kandidata koji su zadovoljili kriterije.

Drugi rok za učenike koji nisu primljeni niti u jednu školu počinje u utorak 11. jula, a bit će okončan 13. jula. 

Mjesta u 15 sarajevskih škola su popunjena, kao i u Katoličkom školskom centru - Općoj realnoj gimnaziji i srednjoj medicinskoj školi i Gazi Husrev-begovoj medresi, gdje se upis odvijao izvan online sistema.

Upisanost učenika u srednje škole u prvom konkursnom roku iznosi 87 posto. Preostalo je još slobodnih 503 mjesta za upis u prvi razred srednje škole.

O novom načinu upisivanja učenika u srednju školu, online sistemu upisa, za Radiosarajevo.ba govorio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović.

"To je projekt koji smo prošle godine pilotirali, koji je tada pokazao neke nedostatke. Ove godine smo se odlučili da projekt realiziramo. Taj sistem i ove godine ima određene nedostatke, jer baze podataka učenika nisu objedinjene. To planiramo riješiti u narednoj godini, tako da će sljedeća generacija sigurno neće imati tehničkih grešaka prilikom upisa. Najznačajnije je da se ovakvim upisom upisalo procentualno skoro 90 učenika na prvom roku. Svi su imali mogućnost da odaberu tri škole. Zavisno od broja bodova, općeg uspjeha i uspjeha na eksternoj maturi odabrani su na rang-listama. Oni koji su precijenili svoje mogućnosti, te nisu upisani ni na jednu od tri škole, imaju pravo na ponovni izbor na drugom roku", kazao nam je ministar Kazazović.

Kazazović ističe da ovakav sistem upisa u srednju školu sprečava sve neregularnosti prilikom upisa.

"Mi smo na početku mandata ove Vlade imali veliki pritisak prilikom upisa, jer mnogi bez obzira na svoj kvalitet i postignuti uspjeh željeli su da upišu isključivo određene škole. Danas je samo bitan broj bodova, na osnovu postignutih uspjeha", kazao je Kazazović.

O reakcijama roditelja izazvanim tehničkim poteškoćama prilikom upisa, ministar Kazazović kaže:

"S obzirom na to da je ovo novi projekt, svaka promjena u sistemu izaziva reakciju javnosti. Mnogi su imali primjedbe na brojeve bodova, prije svega za takmičenje, s obzirom na to da imamo inflaciju ocjena u KS-u. To su male razlike između kandidata, pa bodovi koje škole nisu unosile u sistem izostajali su, i izazivale su reakcije roditelja koji su nestrpljivo željeli promjene. Bili smo na usluzi roditeljima, strpljivo pomagali, pa su i oni promijenili negativan stav.

Danas imamo pozitivne kritike, jer je ovo jasna poruka mladim u KS-u da nema privilegiranih. To je za uzrast srednjoškolaca bitno, da prepoznaju da ovaj sistem i institucija i ministarstva i vlade objektivno pozicioniraju njihov uspjeh."

 Video i montaža: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i po hitnoj proceduri ga uputila u skupštinsku proceduru.

Kako je ministar Kazazović pojasnio, novim izmjenama će biti ispravljeni propusti koji su diskriminirali grupu nastavniku koji rade u sarajevskim školama.

"Podigli smo ljestvicu predavača za budući period u osnovnim i srednjim školama u KS-u, na način da smo tražili od svih koji žele da apliciraju na pozicije nastavnog osoblja moraju da imaju drugi ciklus bolonjskog studija. Imali smo primjere da sa tri godine fakulteta nastavnici ulaze na nastavu, za šta smatramo da je nedovoljan fond sati edukacije. To smo radili sve zanemarivši broj nastavnika koji rade na određeno i kojim nismo dali dovoljno vremena da se dodatno obrazuju. Novim izmjenama, ti nastavnici će imati rok od dvije do tri godine, koliko je dovoljno da završe drugi ciklus. Do 2020. godine bi u kompletu zaživio ovaj reformski dio zakona", pojasnio je ministar.

Druga izmjena se odnosi na radna mjesta direktora, kojima je ograničen mandat na dva mandata. Novim izmjenama bit će omogućeno da se direktori, kada istekne mandat, mogu vratiti na radna mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije