Kanton Sarajevo dobio novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu, evo koje su najvažnije novine

0
Fena
Kanton Sarajevo dobio novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu, evo koje su najvažnije novine
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS, 3. oktobar 2023.

Nakon cjelodnevne rasprave, Skupština Kantona Sarajevo je u utorak, 3. oktobra, donijela novi kantonalni Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Kako je u uvodnom izlaganju istakao ministar privrede KS Zlatko Mijatović, još od 2011. godine, kada je prvi put donesen Zakon o javno- privatnom partnerstvu KS (JPP), nije bilo nijednog zaključenog ugovora po tom modelu što je jasno ukazalo na potrebu da se ova oblast u cjelosti ponovo normira kako bi se otklonili nedostaci uočeni u praksi.

Govoreći o zakonskom unapređenju, ministar Mijatović je istakao najvažnije novine koje novi zakon propisuje. Naime, kako je naglasio, sada je ukinuta mogućnost potpisivanja tzv. statusnog partnerstva, kao modela u kojem javni partner ulazi u vlasničku strukturu privatnog partnera, što je procijenjeno kao jako rizično i nepopularno.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Također, za razliku od ranije sada je propisan rok o zaključivanju ugovora o JPP.

Najveća izmjena u odnosu na stari Zakon tiče se rada, nadležnosti i sastav komisije JPP. Sada je decidno propisan model formiranja te komisije, kako radi, o čemu odlučuje. Više to neće biti mandatna vladina komisija, nego će to biti ad hoc komisije koje će se formirati od općinskog vijeća, Gradskog vijeća i Vlade KS, kako bi se što bolje odgovorilo potrebama i potencijalnim projektima.

"Umjesto dosadašnjih šest podzakonskih akata, sada je predviđeno donošenje samo dva takva akta: uredbe koju će donijeti Vlada KS o kriterijima o dodjeli ugovora i pravilnika koji donosi ministar privrede o planiranju potencijalnih projekata i uspostavi vođenja registra ugovora. Bolje je normiran nadzor nad izvršenjem ugovora, te nadzor nad provođenjem ovog zakona. Prekršajne odredbe su obuhvatile puno veći spektar mogućih kršenja ugovora. Detaljnije je propisan i opisan proces izrade projekata i sadržaj studije opravdanosti. Decidno je definisano i rješavanje po žalbama ugovornih strana", naveo je ministar Mijatović.

Pratite uživo Skupštinu Kantona Sarajevo: Pred zastupnicima nekoliko zanimljivih tema

Pratite uživo Skupštinu Kantona Sarajevo: Pred zastupnicima nekoliko zanimljivih tema

Prvi put su taksativno propisani rizici po određenim projektnim stadijima, te je precizno propisano ko osigurava finansijska sredstva za provođenje zakona. Uveden je novi institut eksterne revizije koji se provodi svake tri godine. Kao novina je naveden i izbor konsultanta u procesu javno-privatnog ugovoranja, njegov izbor, kao i nadležnosti.

U diskusiji o Prijedlogu zakona dominirao je stav brojnih zastupnika da je Skupština, kao najviše zakonodavno tijelo KS i osnivač brojnih javnih ustanova, preduzeća, nepokretnosti i slično, izuzeta iz procedura i odluka o sklapanju ugovor po ovom modelu, što su smatrali najvećom manjkavosti ponuđenog dokumenta.

Imajući to u vidu, Vlada KS i skupštinski zastupnici su prihvatili izmjenu u ponuđenom Prijedlogu zakona, te usvojili amandman zastupnika DF-a o ovom pitanju, tako da će za sklapanja ugovora o JPP biti potrebna prethodna saglasnost Skupštine KS.

Sjednica Skupštine prekinuta je sinoć i bit će nastavljena danas sa početkom u 10 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije