Jeste li znali da se prve "Urbane šume" u BiH nalaze u Sarajevu?

3
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da se prve "Urbane šume" u BiH nalaze u Sarajevu?
Foto: Udruženje Nodas / Prve Urbane šume u BiH

Postavljanjem kućica za ptice i zabavnim programom za djecu u petak 17. februara je proslavljeno otvaranje "Šumarka" u naselju Hrasno u Sarajevu, jedne od dvije male urbane šume nastale u okviru projekta "Urbane šume – znanje i učešće svih". Druga šuma se nalazi uz Srednju školu za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu, a obje su za sada jedine šume ovog tipa u BiH.

Projekat je realizovan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu Općinom Novo Sarajevo.

"Jedna od krilatica volonterskih akcija kroz koje su šumarci izgrađeni bila je: "Ovo mjesto ćemo zvati Šumarak, malu šumu u našem naselju".

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

"Na ovaj način smo inicirali pristup koji je zanemaren, a to je aktivno učešće svih nas koji živimo i radimo na ovom području kako bi se rađale, ali i realizovale inicijative", kažu iz Udruženja NODAS koje je aktivnost realiziralo kroz projekat "Urbane šume – znanje i učešće svih".

"U ovu priču uključili smo najprije predstavnike Mjesne zajednice Trg heroja koji su nam pružili podršku kao i stanovništvo MZ Trg Heroja, a uz naš edukativni tim kao i predstavnike same MZ kroz radionice učili smo kako pokrenuti promjenu na jednom ovakvom mikrolokalitetu, kako je osmisliti, kako pristupiti lokalnim vlastima, šta je to na šta imamo pravo ali i kako to pravo ostvariti. Učilo se i praktično: kako zasaditi novo drvo, koje i zašto, koji su benefiti ovog pristupa i još mnogo toga", kažu iz NODAS-a dodajući kako ih je na ovakvu akciju motivirala činjenica da su javne površine izgubile svoju pravu ulogu: nisu mjesto učenja, druženja i odmora.

Zaštitimo naše bogatstvo: Još jedan slučaj ilegalne sječe šuma u BiH

Zaštitimo naše bogatstvo: Još jedan slučaj ilegalne sječe šuma u BiH

"Putem projekta 'Urbane šume – znanje i učešće svih' pokrenut je proces vraćanja ljudi parkovima u smislu ne samo korištenja nego i održavanja, čuvanja, ali i podizanja. Parkovi su unaprijeđeni i uređeni upravo zahvaljujući učešću u radionicama te direktnom volonterskom učešću i radu učenica i učenika Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, OŠ Hrasno, predstavnika MZ te stanovnica i stanovnika MZ Trg heroja, ali i drugih mjesnih zajednicai i općina. Ukupno se uključilo više od 300 djece i odraslih, a biti dijelom ove price je bilo jako inspirativno te se nadamo nastavku, ali i važnije od toga da će se Novo Sarajevo, a i druge općine više angažovati na primjeni ovog pristupa".

Iako je riječ o malim parkovima na čijem potpunom završetku će se raditi još jednu sedmicu, pojašnjavaju, oni su jako važni jer će poslužiti kao podstrek za očuvanje i poboljšanje stanja zelenih površina u našim gradovima ali i kao ogledne I edukativne lokacije na kojima se na praktičnom primjeru može vidjeti kako izgleda nešto drugačiji pristup uređenju zelene površine. Parkovi će koristiti srednjim i osnovnim školama, ali i Arhitektonskom i Šumarskom, kao i svim drugim fakultetima biološkog smjera.

Prisutnima su se obratili i Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, projektna menadžerica ReLOaD2 projekta Sanja Bokun, te voditelj projekta "Urbane šume" Šemsudin Maljević. Projektom je značajno podržan nevladin sektor jer je rezultat uspješnan rad sa lokalnim vlastima ali i direktno uključivanje mladih i lokalnog stanovništva u proces donošenja odluka.

"Urbane šume – znanje i učešće svih" je realizovan zahvaljujući partnerstvu EU i UNPD-a te saradnji Općine Novo Sarajevo koji kroz ReLOaD2 za glavni cilj imaju upravo jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu i to putem osnaživanja civilnog društva i podsticanja mladih na aktivno sudjelovanje u procesu donošenju odluka, te unapređenja poticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo. Ostvaren je i specifični cilj tj. širenje uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja OCD (LOD metodologija) iz budžeta jedinica lokalne samouprave, usmjerenog ka većem građanskom učešću i učešću mladih u procesima donošenja odluka i unapređenju pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

"Za podizanje 'Šumaraka' korišteni su prirodni materijali - kamen i drvo za staze i klupe, a najvažniji dio jeste to što se kroz povećan broj stabala povećala gustina drveća za više od 100%. Za svega dvije godine će rezultati biti potpuno vidljivi jer će ove lokacije postajati pravi mali šumarci. Benefiti ovakvog pristupa su mnogostruki, a o tome se i podučavalo srednjoškolce i osnovce, ali i odrasle koji su učestvovali u radionicama na otvorenom", dodaju iz NODAS-a.

Prve Urbane šume u BiH
Foto: Udruženje Nodas: Prve Urbane šume u BiH

Povećanje sadnje visokog rastinja te gušća sadnja stabala umjesto čistih ili rijetko pošumljenih zelenih površina, naravno poštujući urbanističke standarde, je već nekoliko godina praksa u mnogim gradovima svijeta, a naročito onim koji imaju problem sa zagađenjem. Ovim se ne može u potpunosti otkloniti problem zagađenja, ali može i treba biti dio rješenja jer su benefiti mnogostruki: veći protok zraka, smanjenje buke, smanjenje temperature i još mnogo toga a boravak u parkovima ima naročito dobar uticaj i na mentalno zdravlje.

"Novo Sarajevo, kao i većina općina u Sarajevu i drugim gradovima ima potrebu za daleko većim brojem drveća ali i zelenih površina uopšte. Pored toga, stabla koja imamo ne daju puni efekat hlađenja, ne nude dovoljno zaštite od sunca, nemaju dovoljno staza i klupa te time nisu učinjena pristupačnim i iskoristivim. Primjetno je da lokalne vlasti ulažu u poboljšanje zelene infrastrukture i smatramo da takve akcije treba značajno intenzivirati a ovo je naš doprinos i doprinos lokalnog stanovništva i učenica i učenika srednje i osnovne škole", zaključuju iz NODAS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije