Zaštitimo naše bogatstvo: Još jedan slučaj ilegalne sječe šuma u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Zaštitimo naše bogatstvo: Još jedan slučaj ilegalne sječe šuma u BiH
Foto: Udruženje AARHUS / Stablo

Na lokalitetu mjesne zajednice Orašac, Općina Prozor-Rama, prema sumnji mještana započeta je ilegalna sječa šuma od strane šumarskog preduzeća iz Mostara.

Aarhus centar, u sklopu projekta "Zaštitimo naše šume!" posjetio je lokaciju MZ Orašac kako bi mještanima spomenute MZ pružio podršku.

Javno poduzeće Šumsko-privredno društvo Šume Hercegovačko-neretvanske d.o.o. Mostar posluje u uslovima bez donesenog Zakona o šumama, usvojenih šumskog osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta kojim bi se prenijele ovlasti za obavljanje poslova upravljanja državnim šumama, pa tako i sječom šuma unutar mjesne zajednice Orašac.

Bećirović i Komšić u New Yorku: Pozivamo članice UN-a da zaštite istinu o genocidu u Srebrenici

Bećirović i Komšić u New Yorku: Pozivamo članice UN-a da zaštite istinu o genocidu u Srebrenici

"Nakon stavljanja izvan snage Zakona o šumama FBiH i Odluke o šumama FBiH presudom Ustavnog suda 2009. godine, odnosno 2011. godine respektivno, na razini Hercegovačko-neretvanskog kantona nije donesen Zakon o šumama, niti propis ili drugi pravni akt, što je imalo za posljedicu da na Društvo nisu prenesene ovlasti za obavljanje poslova upravljanja državnim šumama. Da bi se zakonski riješilo upralvjanje šumama na području ovog kantona neophodno je da se donese zakon", istaknula je Amila Čitak iz Aarhus Centra BiH.

"Na ovom području živim cijeli život i jedino što nam je ostalo jesu ove šume. Moji preci su ih čuvali, sada ih čuvam ja kako bi mojim potomcima i budućim generacijama ostalo nešto od ove ljepote. Nažalost, posljednih godina, sjekači iz šumarije, ali i ostalih nelegalnih preduzeća, dolaze na ove lokacije i sjeku šumu bez ikakvog osnova i bez Zakona koji im to dozvoljava. Ono što ostaje nakon toga je golema tuga", istaknuo je predsjednik mjesne zajednice Orašac Ivan Filipović.

Nezakonita sječa šuma
Foto: Udruženje AARHUS / Nezakonita sječa šuma

Općina Prozor-Rama raspolaže sa oko 47,7 hiljada hektara ukupnih površina i spada među tri najveće općine u HNK. Šume i šumsko zemljište na području Općine Prozor - Rama prostire se na površini 23.091,00 ha, od čega su u državnom vlasništvu 20.982,00 ha ili 91 posto, a u privatnom vlasništvu 2.109,00 ha ili 9 posto. Visoke šume u privatnom vlasništvu su dosta usitnjene po podacima iz katastra. Ima ih samo 10,50 posto, dok je postotak izdanačkih šuma u ukupnoj površini jako visok.

Nestaju nam šume: Za deset godina realizacija pošumljavanja oko 60 posto, sječe šuma 95 posto

Nestaju nam šume: Za deset godina realizacija pošumljavanja oko 60 posto, sječe šuma 95 posto

Kako bi zaustavili ilegnalne radnje, mještani ovog područja pokrenuti će peticiju u cilju donošenja Zakona o šumama ovog kantona/županije kako bi zaustavili nelegalne sječe i krađe šuma na području cijelog Kantona, a posebno na području općine Prozor-Rama i sankcionisanjem odgovornih za izvršene krađe šuma i za nečuvanje šuma od strane odgovornih institucija i pojedinaca.

Projekt "Zaštitimo naše šume!" provodi "Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH", u okviru šireg programa "Podrška građanima u borbi protiv korupcije" koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj saopštenja je isključiva odgovornost Resursnog Aarhus centra i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Nezakonita sječa šuma
Foto: Udruženje AARHUS: Nezakonita sječa šuma

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije