Jednoglasna odluka: Stephen Hawking dobit će ulicu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Jednoglasna odluka: Stephen Hawking dobit će ulicu u Sarajevu
EPA / Stephen Hawking

U Općinskom vijeću Centar jednoglasno je usvojena inicijativa zastupnika Saveza za bolju budućnost  da nedavno preminuli svjetski intelektualac Stephen Hawking dobije ulicu u Sarajevu.

- Hawking je kritizirao je u najtežim vremenima za Sarajevo i Sarajlije (tokom ratne opsade 1993.) svjetsku javnost i zapadne vlade zbog pasivnosti, šaljući pisma podrške građanima Sarajeva. S obzirom na globalnu i civilizacijsku vrijednost koju ime Stephen Hawking nosi - stoji u zvaničnom saopćenju.

SBB je ovom inicijativom još jednom izrazio duboko poštovanje vrhunskom naučniku i intelektualcu.

-Hawking  je sinonim za istrajnu borbu s bolešću, hrabrost i upornost, kojom se suprotstavio teškom tjelesnom hendikepu te ga na vlastiti inovativni način pobjeđivao decenijama. Ulica Stivena Hokinga stoga neće biti samo spomenik nauci i vrhunskom naučniku već i spomenik veličanju humanosti, hrabrosti, borbi za bolji svijet i jednakosti među ljudima. Ulica će imati posebnu odgojnu, obrazovnu, humanističku i turističku vrijednost za sve posjetioce koji će u ovoj ulici naći asocijaciju na univerzalne vrijednosti, nauku, odgoj i obrazovanje i doprinos pravljenju boljeg svijeta za život svih nas - piše u saopćenju.

Tako je govorio Hawking: Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije