Izletnicima se savjetuje oprez: Na Trebeviću primjećene otrovne zmije

K. S.
Izletnicima se savjetuje oprez: Na Trebeviću primjećene otrovne zmije
Sa otvorenjem Trebevićke žičare, Trebević postaje sve više atraktivan brojnim posjetiocima i izletnicima, koji žele uživati u prirodnim ljepotama planine.

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena javlja se i opasnost od otrovnih zmija, posebno poskoka, koji u ovo doba izlazi iz svog staništa u potrazi za hranom, ali u proljeće, tačnije u aprilu i maju ima vrijeme parenja.

Jedan građanin Sarajeva objavio je na Facebook profilu slike poskoka koji je snimljen na Trebeviću, te je upozorio građane na oprez.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio predsjednik Udruženja Gorska služba spašavanja Trebević Faruk Kadić, Trebević je kao lokacija interesantna građanima zbog same žičare, koja je od nedavno u funkciji.

Trenutno je u procesu jedan vid deratizacije, s obzirom na to da se radi o Trebeviću kao zaštićenom području, mora se primjeniti neka hemijska sredstva koja tjeraju poskoke i sve ostale gmizavce od zona gdje se kreću pješaci, odnosno turisti”, rekao je Kadić.

Šef Infektivnog odeljenja Kantonalne bolnice Safet Mujić u Mostaru Nazif Derviškadić, stručnjak je sa ogromnim iskustvom u tretmanu zmijskog ugriza i za Radiosarajevo.ba objasnio je da opasnost od zmijskog ugriza zavisi od vrste zmije, te od količine ubgrizganog otrova, životne dobi žrtve, specifične osjetljivosti organizma, te o mjestu i broju ugriza.

“Poskok odjednom izluči do 20 miligrama otrova, dok šarka znatno manje”, dodaje naš sagovornik.

Poseban oprez savjetuje se beračima šumskog voća, gljiva, divljih šparogi i drugo. Oni koji rade u njivi ili idu u branje, trebalo bi da nose čizme i rukavice, bez obzira na toplo vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije